Capital.ba

Austrijske banke neće povlačiti novac iz Srbije

30.03.2009. / 18:33

jeremicBEČ, Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je danas u Beču da Austrija ostaje posvećena ekonomskom prisustvu u Srbiji za koju je važno da austrijske banke neće povlačiti sredstva jer predstvaljaju više od trećine finansijskog sektora poslije privatizacije.

On je rekao da je na današnjem sastanku sa austrijskim šefom diploamtije Mihaelom Špindelegerom bilo riječi i o nastavku ekonomskih investicija, kao i važnosti potpisivanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

“Očekujemo da ćemo postići zajednički stav o tom ugovoru”, dodao je Jeremić.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Jeremić je rekao da je Austrija uvijek bila jedna od najglasnijih zagovornika i da je potvrđeno da nema nikakve promjene tog stava, “čak i u ovim teškim trenucima”.

Jeremić je dodao da uprkos značajnoj austrijskoj podršci evropskim integracijama Srbije ostaje veliko neslaganje kada je riječ o Kosovu, čiju je nezavisnost Austrija priznala.

“Po tom pitanju nije došlo do približavanja stavova. Ali važno je da smo se složili da se ostvari mir i stabilnost na čitavoj teritoriji zapadnog Balkana, posebno na mestu gde je najugoruženije, a to je teritorija južne srpske pokrajine”, objasnio je Jeremić.

Špindeleger je rekao da će Austrija učiniti sve da se što prije deblokira prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da građani Srbije što prije dođu na bijelu šengensku listu.

Prema njegovim riječima, postoje pozitivne naznake u EU da će postepeno doći do deblokade, što se vidjelo na prošlom neformalnom sastanku ministara inostranih poslova Unije u Češkoj.

“Smatramo da je moguće i korisno članstvo Srbije u EU”, rekao je Špindeleger, ocijenivši da su “odnosni Srbije i Austrije bliski i sveobuhvatni”.

On je naglasio da Austrija smatra Srbiju susjedom, iako nemaju zajedničke granice, ali da raznoliki odnosi opravdavaju da se može reći da su susjedi.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!