Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2016, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Počela primjena novog sistema na granici sa Slovenijom

BEČ - Austrijske vlasti počele su danas primjenu novog sistema upravljanja na graničnom prelazu sa Slovenijom Špilfeld i ne puštaju se više u zemlju izbjeglice koje ne namjeravaju da podnesu zahtjev za dobijanje azila u Austriji ili Njemačkoj.

Izbeglicama se uzimaju otisci prstiju, registruju se i prevodioci utvrđuju podatke o porijeklu. Austrijska vojska je sa 200 vojnika prisutna na prelazu i pomaže policiji u sprovođenju potrebnih mjera. Do 6.000 izbjeglica može dnevno biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << registrovano na prelazu Špilfeld zahvaljujući novom sistemu upravljanja. Puna primjena novog sistema trebalo je da startuje od početka februara, ali, pošto je test faza bila uspješna, nakon samo par dana je odlučeno da se novo upravljanje primjeni odmah, objasnila je policija. Novo upravljanje graničnim prelazom je dio mjera koje je usvojila vlada u cilju smanjenja broja izbjeglica. Izbjeglice se na prelazu detaljno kontrolišu i provjeravaju, a ako se ustanovi da su dali netačne podatke ili postoje drugi razlozi za odbijanje ulaska u zemlju, odmah bivaju vraćeni.

Od 1. januara ove godine u Austriju je ušlo oko 42.000 ljudi, većina preko Slovenije autobusom ili vozom preko Karavanken tunela, a sada sav talas treba biti preusmjeren u potpunosti na Špilfeld. U četvrtak je preko prelaza Špilfeld u Austriju ušlo 500 izbjeglica, u srijedu 497, a preko drugih prelaza oko 1.100. Upadljivo je da je svega 15 osoba podnelo zahtev za dobijanje azila, prenio je portparol policije Fric Grundnig. Austrijska vlada donela je odluku da ograniči prihvat izbjeglica na 37.500 molbi za dobijanje azila u tekućoj godini, a ukupno 127.000 u naredne četiri godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.