Australija: Snimak maltretiranja dečaka uznemirio svet - stiže podrška sa svih strana

Izvor: B92, 21.Feb.2020, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Snimak maltretiranja dečaka uznemirio svet - stiže podrška sa svih strana

Viralni klip na kojem se vidi kako devetogodišnji Kvejden Bejls plače zbog svakodnevnog maltretiranja u školi, izazvao je buru širom sveta.

Snimak na kojem devetogodišnji Kvejden Bejls, dečak patuljastog rasta, plače posle jednog od napada na njega u školi, postao je viralan na internetu.

Uznemirujući video, u kojem dečak plače i kaže da želi sebi da okonča život, objavila je njegova majka uz komentar "ovako maltretiranje izgleda".

Video je izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veliku buru na internetu, pa građani širom sveta dečaku šalju poruke podrške, a nastao je i hešteg #MismouzKvejdena (#WeStandWithQuaden).

Kvejdenova majka, u videu objavljenom u utorak, opisuje svakodnevne napade na njenog sina u školi.

"Upravo sam pokupila sina iz škole, videla kako ga napadaju, pozvala direktora i želim da ljudi znaju - i roditelji i edukatori i nastavnici - ovo su posledice koje maltretiranje ostavlja na decu", kaže Bejl dok njen sin plače.

Reč je o porodici aboridžinskog porekla koja živi u Kvinslendu.

Burne.

Korisnici društvenih mreža iz čitavog sveta, pod heštegom #Zaustavitemaltretiranje (#StopBullying), opisivali su slična iskustva i poručivali Kvejdenu da bude jak.

Poruke su stigle i od brojne dece.

"Moj desetodoišnji sin Roko ima poruku za Kvejdena u Australiji. Ti si snažan dečkić. Mnogi te vole", napisala je Džilijan Barberi.

"Ovo je moja ćerka Alesandra i njena topla poruka za Kvejdena", dodala je Dženi Korneho.

U međuvremenu je Bred Vilijams, američki komičar koji takođe ima ahondroplaziju - stanje koje je najčešći uzrok patuljastog rasta - prikupio 130.000 dolara kako bi porodicu Bejl poslao u Diznilend.

"Ovo nije samo za Kvejdena, ovo je za sve koje su nekada maltretirali u životu i sve kojima su govorili da nisu dovoljno dobri", napisao je Vilijams na stranici za skupljanje novca.

"Hajde da Kvejdenu i drugima pokažemo da postoji dobro na ovom svetu i da su oni vredni toga", dodao je on.

Oglasio se i Erik Tramp, sin američkog predsednika Donalda Trampa, opisujući video kao "potpuno srceparajući", dok je Enes Karter naveo da je "svet uz Kvejdena".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Australija: Snimak maltretiranja dečaka uznemirio svet - stiže podrška sa svih strana

Izvor: Radio 021, 21.Feb.2020

Viralni klip na kojem se vidi kako devetogodišnji Kvejden Bejls plače zbog svakodnevnog maltretiranja u školi, izazvao je buru širom sveta...BBCKvejden Bejls je dobio brojne poruke podrške, među kojima je i poruka od glumca Hjua Džekmena...Snimak na kojem devetogodišnji Kvejden Bejls, dečak...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.