Atentator optužio šefove DB-a

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atentator optužio šefove DB-a

Beograd -- Bivši pripadnik JSO Nenad Ilić tvrdi da su šefovi DB-a Milan Radonjić i Stevan Basta pružali logističku podršku u atentatu na Vuka Draškovića, piše "Blic".

Ilićev iskaz, u koji je "Blic" imao uvid, a koji je priznat za dokaz u Specijalnom sudu na suđenju ubicama iz JSO i naredbodvacima koji su prvosnažno osuđeni, zbog neusklađenih zakonskih propisa nije mogao da se koristi u odvojenom postupku protiv trojice šefova beogradskog DB-a.

“Blic” podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da veće beogradskog Apelacionog suda sledeće nedelje odlučuje o prvostepenoj presudi kojom je šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić osuđen na osam godina zatvora, a bivši načelnici u Centru Stevan Basta, zadužen za ekstremizam, i Ratko Romić, šef Šestog odeljenja, na po sedam godina zbog pomaganja u budvanskom atentatu 15. juna 2000.

Ilić, koji je odbio da svedoči na tom suđenju, 23. aprila 2003. u prisustvu advokata pred istražnim sudijom detaljno je opisao kako je sa pripadnicima JSO Leonidom Milivojevićem i Brankom Berčekom, koji je pucao, učestvovao u atentatu na Draškovića u Budvi. Prema pisanju “Blica”, Ilić je jasno identifikovao Bastu i Radonjića.

“Berček mi je ispričao kako mu je jedan bezbednjak pokazao fotografije Vukove kuće, zatim ga je i proveo pored Vukove kuće, pokazao mu gde se nalazi zgrada policije, pokazao mu kako može da se priđe kući i kako može da pobegne. U razgovoru pitao sam Berčeka: ‘Koji je to bezbednjak.’ Samo mi je rekao: ‘To je jedan krupni, zove se Basta.’ Tada nisam znao ko je Basta”, navodi se u delu Ilićevog iskaza koji prenosi “Blic”.

Svedočio je i o razgovoru sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji mu je izdavao naređenja i u kome je identifikovao Radonjića. Tom prilikom Ilić se raspitivao da li je Draškoviću u svom stanu u Budvi.

“Legija je rekao: ‘Dobro, ništa, proveriću sa Medom pa ću vam javiti.’ Meni je bilo poznato da je Meda bio nadimak Milana Radonjića. Legija se javio nakon petnaestak minuta i rekao: ‘Čuo sam se s njim, sigurno je tu. Nema deset minuta kako je skinut razgovor sa telefona, nema šta da čekate’”, svedočio je Ilić, dodajući da su odmah nakon razgovora pokušali da ubiju Draškovića: “Berček je ispalio osam hitaca od kojih su dva okrznula glavu lidera SPO-a”.

U Specijalnom sudu još je jula 2005. izrečena prvostepena presuda na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i budvanski atentat Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu DB-a, Miloradu Ulemeku Legiji, komandntu JSO, njegovom zameniku Miloradu Bracanoviću, koji je kasnije postao zamenik šefa BIA i još petorici pripadnika “crvenih beretki”.

Tom presudom koju je krajem juna 2007. potvrdio i Vrhovni sud utvrđeno je da je politička ubistva naređivao Slobodan Milošević.

Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta bili su svedoci na suđenju u Specijalnom sudu, ali je u pravosnažnoj presudi konstatovano da su oni nabavili foto-album Draškovićevog stana u Budvi koji je dat atentatorima.

Pokušali su da se brane tvrdeći da je njima Radomir Marković naredio da odu u Budvu da bi, navodno, pripremili teren za postavljanje prislušnih uređaja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Atentator optužio šefove DB-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2013

Bivši pripadnik JSO Nenad Ilić tvrdi da su šefovi DB-a Milan Radonjić i Stevan Basta pružali logističku podršku u atentatu na Vuka Draškovića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.