Vesti

0

Atentator optužio šefove DB-a

Autor: VS

Izvor: Blic/Novi magazin

Atentator optužio šefove DB-a

 

Ilićev iskaz, u koji je Blic imao uvid, a koji je priznat za dokaz u Specijalnom sudu na suđenju ubicama iz JSO i naredbodvacima koji su prvosnažno osuđeni, zbog neusklađenih zakonskih propisa nije mogao da se koristi u odvojenom postupku protiv trojice šefova beogradskog DB-a.

Veće beogradskog Apelacionog suda sledeće nedelje odlučuje o prvostepenoj presudi kojom je šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić osuđen na osam godina zatvora, a bivši načelnici u Centru Stevan Basta, zadužen za ekstremizam, i Ratko Romić, šef Šestog odeljenja, na po sedam godina zbog pomaganja u budvanskom atentatu 15. juna 2000.

Ilić, koji je odbio da svedoči na tom suđenju, 23. aprila 2003. u prisustvu advokata pred istražnim sudijom detaljno je opisao kako je sa pripadnicima JSO Leonidom Milivojevićem i Brankom Berčekom, koji je pucao, učestvovao u atentatu na Draškovića u Budvi.

Prema pisanju Blica, Ilić je jasno identifikovao Bastu i Radonjića.

"Berček mi je ispričao kako mu je jedan bezbednjak pokazao fotografije Vukove kuće, zatim ga je i proveo pored Vukove kuće, pokazao mu gde se nalazi zgrada policije, pokazao mu kako može da se priđe kući i kako može da pobegne. U razgovoru pitao sam Berčeka: 'Koji je to bezbednjak?' Samo mi je rekao: 'To je jedan krupni, zove se Basta.' Tada nisam znao ko je Basta", navodi se u delu Ilićevog iskaza.

Svedočio je i o razgovoru sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji mu je izdavao naređenja i u kome je identifikovao Radonjića. Tom prilikom Ilić se raspitivao da li je Draškoviću u svom stanu u Budvi.

"Legija je rekao: 'Dobro, ništa, proveriću sa Medom pa ću vam javiti.' Meni je bilo poznato da je Meda bio nadimak Milana Radonjića. Legija se javio nakon petnaestak minuta i rekao: 'Čuo sam se s njim, sigurno je tu. Nema deset minuta kako je skinut razgovor sa telefona, nema šta da čekate'", svedočio je Ilić, dodajući da su odmah nakon razgovora pokušali da ubiju Draškovića.

"Berček je ispalio osam hitaca od kojih su dva okrznula glavu lidera SPO-a".

U Specijalnom sudu još je jula 2005. izrečena prvostepena presuda na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i budvanski atentat Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu DB-a, Miloradu Ulemeku Legiji, komandntu JSO, njegovom zameniku Miloradu Bracanoviću, koji je kasnije postao zamenik šefa BIA i još petorici pripadnika "crvenih beretki".

Tom presudom koju je krajem juna 2007. potvrdio i Vrhovni sud utvrđeno je da je politička ubistva naređivao Slobodan Milošević.

Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta bili su svedoci na suđenju u Specijalnom sudu, ali je u pravosnažnoj presudi konstatovano da su oni nabavili foto-album Draškovićevog stana u Budvi koji je dat atentatorima.

Pokušali su da se brane tvrdeći da je njima Radomir Marković naredio da odu u Budvu da bi, navodno, pripremili teren za postavljanje prislušnih uređaja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR