Izvor: Blic, 17.Feb.2018, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronauti izašli u svemirsku šetnju zbog zadataka

Astronauti iz SAD i Japana izašli su danas u svemirsku šetnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici da bi popravili spoljnu robotsku ruku i preneli određenu opremu u skladište.

Ovo je prva svemirska šetnja za japanskog astronauta Norišigea Kanaja, a četvrta za njegovog američkog kolegu Marka Vandea Heja.

Oni su izašli u svemir u 13 časova, a zadatke bi trebalo da obave za šest i po časova, preneo je AFP.

Kanaj (41) je po profesiji lekar i vozač. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ima čin pukovnika u japanskim mornaričkim oružanim snagama, a postao je astronaut 2009. godine. On je četvrti japanski astronaut koji je izašao u vakuum u svemirskom odelu.

Robotska ruka koju astronauti popravljaju služi za pomeranje astronauta i teške opreme sa spoljne strane istraživačke laboratorije.

Astronauti moraju da prenesu opremu sa ruke u unutrašnji prostor za skladištenje na orbitalnoj stanici, odakle će delovi biti poslati na Zemlju radi reparacije i eventualnog vraćanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.