Astra zatražila promenu Krivičnog zakonika i donošenje zakona o kompenzaciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astra zatražila promenu Krivičnog zakonika i donošenje zakona o kompenzaciji

Predstavnice udruženja Astra, koje se bavi pružanjm pomoći žrtvama trgovine ljudima, danas su Ženskoj parlamentarnoj mreži predložile izmene Krivičnog zakonika i predstavile predlog zakona o kompenzaciji, saopštila je Skupština Srbije.

Kako se u saopštenju navodi, predstavnice Astre predložile su da se u Krivičnom zakoniku promene članovi kojima bi se regulisala pitanja odlučivanja sudova o imovinsko-pravnim zahtevima žrtava u krivičnom postupku i da bi žrtve trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << redovno obaveštavati o stanju pritvora osumnjičenog.

One su navele da se predlogom zakona o kompenzaciji predviđa osnivanje fonda iz koga bi se finansirala pravna, medicinska ili bilo koja druga pomoć neophodna žrtvama, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim procenama, sredstva koja bi se u proseku izdvajala za fond, iznosila bi oko 50.000 evra godišnje za sve žrtve, a bila bi prikupljana većim delom iz alternativnih izvora poput sredstava od oportuniteta, oduzete imovine stečene kriminalom, ili sličnih izvora.

Predstavnice Ženske parlamentarne mreže rekle su da bi želele da budu posrednik u odnosu države i nevladinog sektora u cilju stvaranja efikasnog zakonodavnog okvira o trgovini ljudima.

Koordinatorka mreže, Marija Obradović rekla je da je dobro unaprediti postojeći zakonodavni okvir koji tretira temu trgovine ljudima.

Predstavnice Astre rekle su i da je povećan broj slučajeva interne trgovine ljudima, trgovine dece, ali i slučajeva muškaraca žrtava radne eksploatacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.