Asp: Srbija značajno napredovala u razvoju obrazovanja

Izvor: RTS, 11.Mar.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asp: Srbija značajno napredovala u razvoju obrazovanja

Studentima se mora dati mogućnost da bar deo studija završe u inostranstvu, poručuje ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp.
Srbija je značajno napredovala u razvoju obrazovanja u prethodnih nekoliko godina, ali uvek postoji prostor za poboljšanje, ocenio je ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp.

"Važno je da mladi ljudi dobiju priliku da odu u neku drugu zemlju. Oni će tako naučiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o vrednostima, sistemu i kulturi te države, a to je značajno za međusobno približavanje zemalja", rekao je ambasador za Tanjug na 13. Međunarodnom sajmu obrazovanja EDU Fair.
Asp je naglasio da je Srbija za šest godina, koliko je on u njoj proveo, ostvarila veliki napredak u edukacionom polju, ali da uvek postoji prostor za poboljšanje.
"To važi i za moju zemlju iako je ona imala priliku da duže vremena razvija svoj obrazovni sistem od Srbije. Zbog toga je to još važnije kako bismo mogli da učimo iz međusobnih iskustava i kako bi univerziteti mogli bliže da sarađuju", poručio je Asp.
Ambasador je naglasio da mu je posebno drago što je unapređena saradnja između srpskih i švedskih univerziteta i što švedski studenti mogu da dođu u Srbiju, a srpski u Švedsku.
Srbija je upravljala izbegličkom krizom izuzetno dobro, ali se sada svi moramo koncentrisati na pronalazak zajedničkog evropskog rešenja za taj problem, dodao je Krister Asp.
Na pitanje da prokomenatriše zatvaranje zapadnobalkanske izbegličke rute, Asp je podsetio a je Švedska prihvatila prošle godine 160.000 izbeglica što je, naglasio je, više od drugih evropskih zemalja u odnosu na broj stanovnika. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.