Asanž: Gugl kao NSA

Izvor: RTS, 25.Sep.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asanž: "Gugl" kao NSA

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž okarakterisao je internet pretraživač "Gugl" kao privatnu NSA. Tvrdi da je "Gugl" uspostavio veze s američkom vladom i vojskom, na štetu svojih korisnika.

Džulijan Asanž je u ambasadi Ekvadora u Londonu, koja mu je pre dve godine pružila azil, organizovao konferenciju za novinare povodom izlaska knjige o njegovom susretu s bivšim izvršnim direktorom "Gugla" Erikom Šmitom, objavio je sajt phonandroid, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
I dok Šmit promoviše knjigu gde se ističe korist od "rata" između "Epla" i "Gugla", Asanž promoviše svoju "Kada se 'Gugl' sreo sa 'Vikiliksom'".

Direktna aluzija je napravljena nakon skandala koji je lane pogodio američku obaveštajnu agenciju NSA kada je Edvard Snouden, koji je radio za NSA, obelodanio da je podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Asanž je rekao da je "Gugl" uspostavio veze s američkom vladom i vojskom, a da su proizvod toga osobe koje koriste "Gugl".

Napravio je paralelu između prikupljanja podataka koje čini "Gugl" u marketinške svrhe i strategije NSA da prikupi što je više moguće informacija.

Šmit je pre dva dana na najavu izlaska Asanžove knjige rekao da je "Džulijan paranoičan", da "Gugl" nije nikada sarađivao sa NSA i da se uostalom ta kompanija žestoko borila protiv onoga što je NSA radila.

Uzeli smo sve naše podatke, razmenjene informacije i potpuno smo ih šifrovali da ih niko ne bi imao, a pre svega vlada, naveo je Šmit.

Asanž je 2006. godine pokrenuo sajt "Vikiliks" na kom je 2010. objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada širom sveta, a najviše američkih.

Azil od Ekvadora Asanž je zatražio u junu 2012. godine, posle iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbegne izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnog silovanja.

Izručenje Asanža traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.