Читај ми!

Asanž: "Gugl" kao NSA

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž okarakterisao je internet pretraživač "Gugl" kao privatnu NSA. Tvrdi da je "Gugl" uspostavio veze s američkom vladom i vojskom, na štetu svojih korisnika.

Džulijan Asanž je u ambasadi Ekvadora u Londonu, koja mu je pre dve godine pružila azil, organizovao konferenciju za novinare povodom izlaska knjige o njegovom susretu s bivšim izvršnim direktorom "Gugla" Erikom Šmitom, objavio je sajt Phonandroid.com, prenosi Tanjug.

I dok Šmit promoviše knjigu gde se ističe korist od "rata" između "Epla" i "Gugla", Asanž promoviše svoju Kada se Gugl sreo sa Vikiliksom".

Direktna aluzija napravljena je nakon skandala koji je lane pogodio američku obaveštajnu agenciju NSA kada je Edvard Snouden, koji je radio za NSA, obelodanio podatke o internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada.

Asanž je rekao da je "Gugl" uspostavio veze sa američkom vladom i vojskom, a da su proizvod toga osobe koje koriste "Gugl".

Napravio je paralelu između prikupljanja podataka koje čini "Gugl" u marketinške svrhe i strategije NSA da prikupi što je moguće više informacija.

Šmit je pre dva dana na najavu izlaska Asanžove knjige rekao da je "Džulijan paranoičan", da "Gugl" nije nikada sarađivao sa NSA i da se, uostalom, ta kompanija žestoko borila protiv onoga što je NSA radila.

Uzeli smo sve naše podatke, razmenjene informacije i potpuno smo ih šifrovali da ih niko ne bi imao, a pre svega vlada, naveo je Šmit.

Asanž je 2006. godine pokrenuo sajt Vikiliks na kom je 2010. objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada širom sveta, a najviše američkih.

Azil od Ekvadora Asanž je zatražio u junu 2012. godine, posle iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbegne izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnog silovanja.

Izručenje Asanža traže i Sjedinjene Američke Države, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије