Arheolozi u Novom Pazaru pronašli krov tamnice i temelje kasarne iz 19. vijeka

Izvor: SandzakPress.net, 05.Okt.2020, 15:30

Arheolozi u Novom Pazaru pronašli krov tamnice i temelje kasarne iz 19. vijeka

Arheolozi su tokom istraživanja “severne tabije” Novopazarske tvrđave našli krov “Zindana”, tamnice i temelje kasarne iz druge polovine 19. vijeka, rekao je direktor muzeja “Ras” Fuad Baćićanin. Istraživanja su nastavljena prošle nedelje, a finansiraju ih Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Novi Pazar. Baćićanin je novopazarskom Radiju Sto plus rekao da su i ranije pretpostavljali da je tu bio “Zindan”, ali da nisu znali gde počinje krov. Dodao je da je drugi objekat, >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << kasarnu, oko 1861. godine izgradio sultan Abdul Aziz. “Utvrdili smo da je zgrada u kojoj je danas smeštena gradska biblioteka napravljena na temeljima te kasarne. Ovo je istorija grada, koja će uticati i na njegov novi izgled, jer nam je želja da se ono što se nalazilo na ovoj tvrđavi obnovi”, rekao je Baćićanin. Dodao je da će istraživanja, u kojima, pored novopazarskih stručnjaka, rade i arhitekte iz Beograda, Sarajeva, Nove Varoši i Sjenice, trajati još dve nedelje. Potom će definisati sve što je otkriveno tokom ovih i prošlogodišnjih iskopavanja. Prošle godine su otkriveni zidovi šestougaone kule “Džephane” – za municiju, ostaci Barutane i zidovi koji su štitili ovu kulu, izgrađeni pre podizanja bedema. Prilikom čišćenja zidova kule je nađen novčić iz doba ugarskog vladara Matijasa II, iz 1618. godine. The post Arheolozi u Novom Pazaru pronašli krov tamnice i temelje kasarne iz 19. vijeka appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Na Novopazarskoj tvrđavi arheolozi pronašli "zindan" i temelje kasarne

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2020, 10:52

Na sjevernoj tabiji Novopazarske tvrđave, u nastavku iskopavanja, arheolozi su otkrili "zindan" (zatvor) iz starije dobi i temelje kasarne iz perioda osmanskog sultana Abdulaziza, sagrađene polovinom 19. vijeka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.