Arheolozi našli odgovor na pitanje kako su nestali vikinzi

Izvor: N1 televizija, 09.Avg.2018, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi našli odgovor na pitanje kako su nestali vikinzi

Napredak i nestanak vikinških naroda na Grenlandu zavisio je od trgovine kljovama morževa sa ostatkom Evrope, navodi se u studiji objavljenoj u britanskom časopisu "Proceedings of the Royal Society B".

Tokom skoro 500 godina nordijski potomci Erika Crvenog, prvog Evropljanina koji je stigao u Severnu Ameriku, gradili su crkve i kuće i proširivali svoje naseobine na ledenim obodima evropske civilizacije. Na Grenlandu su imali kamene crkve sa bronzanim zvonima i obojenim staklom, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kao i sopstvenog biskupa. Njihove kolonije su u jednom trenutku bile dom za više od 2.000 ljudi.

Studija objavljena u "Proceedings of the Royal Society B", pokazala je da je tokom vrhunca nordijskih naseobina, između 1120. i 1400, najmanje 80 odsto uzoraka morževa stizalo pravo s Grenlanda.

"Moguće je da su gotovo sve kljove morža u zapadnoj Evropi tokom kasnog srednjeg veka stigle sa Grenlanda. Rezultati pričaju jasnu priču", rekao je Bastijan Star, norveški naučnik i jedan od autora studije.

Međutim, dokazi poput kostiju morža na arheološkim nalazištima na Grenlandu i istorijski dokumenti, među kojima su crkveni zapisi o "desecima" plaćenim u kljovama morža, nagoveštavaju drugi mogući faktor - da su potomci vikinga napredovali zahvaljujući unosnoj trgovini kljovama morževa, prodavanim evropskoj eliti i korišćenoj u luksuznim predmetima, poput raspeća, drškama noževa, skupocenim kockicama i figurama za šah.

Pre desetak godina su mnogi istoričari verovali da je glavni razlog širenja i nestanka nordijskih naseobina na Grenlandu bila promena klime u srednjovekovnoj Evropi.

Ako su kljove morževa bile izvor srednjovekovnog bogatstva Grenlanda, eksperti sada veruju da je propast tržišta slonovače doprineo propasti naseobina.

Nordijske naseobine na Grenlandu su nestale u 15. veku, nedugo pošto je kontinentalnu Evropu teško pogodila kuga i početak mini ledenog doba, perioda hladnije klime, što je dovelo do drastičnog pada potražnje za kljovama.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.