Arapi kod Sarajeva podižu grad od 4,5 milijardi KM

Izvor: Mondo, 02.Feb.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi kod Sarajeva podižu grad od 4,5 milijardi KM

Arapi u opštini Trnovo kod Sarajeva grade turistički grad vredan oko 4,5 milijardi konvertabilnih maraka (oko 2,3 milijardi evra).

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Arapi će u Bosni i Hercegovini napraviti turistički kompleks, koji će, kako je najavljeno, biti najveći projekat u ovom delu Evrope!

U prostorijama sarajevske Opštine Centar danas je potpisan protokol o saradnji između Opštine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Arapskih Emirata, kojim je ozvaničena gradnja integrisanog turističkog grada "Buroj Ozone" na području opštine Trnovo.

Integrisani turistički grad "Buroj Ozone" u opštini Trnovo će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu.

Na potpisivanju protokola istaknuto je da ovo neće doneti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, kao i "na hiljade novih radnih mesta".

Ukupna vrednost ovog projekta je, kako je navedeno, oko 4,5 milijardi KM, prenose sarajevski mediji.

Načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo rekao je da će u Bosni i Hercegovini prvi put biti napravljen turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrednosti investicije predstavljati najveći projekat ove vrste na području Jugoistočne Evrope i šire.

"Mislim da je ovo najveća investicija u BiH posle rata. Ovo je istorijski dan za Opštinu Trnovo... ", rekao je Berilo.

Opština Trnovo se nalazi oko 30 km jugostočno od Sarajeva, oivičena vincem kojeg čine planine Igman, Bjelašnica, Treskavica i Jahorina.

Pre rata, opština je zauzimala površinu od 451 kvadratnih kilometara, dok je nakon Dejtonskog sporazuma njena površina smanjena i sada iznosi 337 km2.

Na području opštine živi oko 2.524 stanovnika u 56 naselenih mjesta, sela i zaseoka. Sva sela i naselja su mrežom lokalnih puteva povezana sa glavnim saobraćajnim pravcem M18.

Na današnjem potpisivanju protokola o saradnji je prikazan i desetominutni film koji pokazuje detaljni plan izgradnje ovog turističkog grada.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trnovo će biti "najveći turistički centar u regionu"

Izvor: B92, 02.Feb.2015

Opština Trnovo, tridesetak kilometara jugoistočno od Sarajeva prema Foči, trebalo bi uskoro da postane najveći turistički centar u regionu...Ugovor o toj investiciji potpisali su direktor firme Buroj Property Development Ismail Ahmed i načelnik opštine Trnovo Ibro Berilo, a prema planovima koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.