Apoteke poštuju Uredbu o najvišoj ceni maski i rukavica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2020, 14:38

Apoteke poštuju Uredbu o najvišoj ceni maski i rukavica

Tržišna inspekcija obavila je 680 vanrednih inspekcijskih kontrola u apotekama i utvrdila da nije bilo kršenja Uredbe Vlade Srbije kojom je cena maski ograničena na 120 dinara, a cena rukavica na 40 dinara po komadu.

Načelnik u Sektoru tržišne inspekcije Mirjana Damjanović kaže za Tanjug da je Uredbom o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja, nastalog usled bolesti COVID-19, regulisano da apoteka može da prodaje maksimalno 20 komada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rukavica po potrošaču, a njihova maloprodajna cena ne sme da pređe 40 dinara po komadu.

Uredbom je ograničena i cena zaštitnih maski na maksimalnih 120 dinara.

Ona podseća da se Uredba odnosi isključivo na zaštitnu opremu koju distribuira Republički fond za zdravstveno osiguranje privrednim subjektima u cilju "blagovremenog i ravnomernog snabdevanja tržišta".

"Od početka primene ove Uredbe tržišni inspektori su obavili 680 vanrednih inspekcijskih nadzora u apotekama i ni u jednom slučaju nismo utvrdili povredu propisa. Ravnomerno snabdevanje maloprodajnih objekata (apoteka) ovom robom doprinelo je osetnom smanjenju žalbi građana na nedostupnost i cene maski i rukavica", kaže Damjanović.

Ističe da postoji i Odluka o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, koja se odnosi na rukavice koje ne distribuira RFZO, i da je tom Odlukom propisano da kod prodaje rukavica, gumenih, hirurških i ostalih, marža trgovca u veleprodaji i maloprodaji ne sme da prelazi nivo koji je obračunavan na dan 5. mart 2020. godine.

Dodaje da inspekcija nije utvrdila nijedan prekršaj ni prilikom formiranja cena zaštitnih rukavica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U apotekama 680 vanrednih inspekcijskih kontrola

Izvor: B92, 18.Apr.2020

Beograd -- Tržišna inspekcija utvrdila je da nije bilo kršenje Uredbe Vlade kojom je cena maski ograničena na 120 dinara, a cena rukavica na 40 dinara po komadu...Tržišna inspekcija obavila je 680 vanrednih inspekcijskih kontrola u apotekama...Načelnik u Sektoru tržišne inspekcije Mirjana Damjanović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.