Izvor: Piplmetar.rs, 09.Feb.2024, 08:31

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo rešenje Višeg suda o izručenju Do Kvona

A. M.


Iz suda je saopšteno da odluku o izručenju Do Kvona ne može doneti ministar pravde Andrej Milović

Foto: Tanjug/AP


Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branilaca okrivljenog južnokorejskog državljanina Do Kvona, osumnjičenog za prevaru kriptovalutama, ukinuo rešenje Višeg suda i vratio predmet na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu.
Iz suda je saopšteno da odluku o >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << izručenju Do Kvona ne može doneti ministar pravde Andrej Milović.
U saopštenju objavljenom na sajtu suda navodi se da je Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra prošle godine i predmet vratili prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje
Prvostepenim rešenjem Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država.
Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, Veće Apelacionog suda je ocenilo da je to rešenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer je, kako objašnjavaju, izreka rešenja nerazumljiva, rešenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje.
“Naime, prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju. Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redosled prispeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država”, navode iz Apelacionog suda.
Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su prošle godine na Aerodromu u Podgorici, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše.
Kako je ranije saopšteno, Do Kvonov partner je prošle sedmice izručen Seulu.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.