Apel turistima da ne plaćaju jahanje i zabavu sa slonovima

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2017, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel turistima da ne plaćaju jahanje i zabavu sa slonovima

Milioni ljudi žele da se slikaju sa slonovima - kako ih jašu ili kupaju. Ali, prema studiji koju je sprovela Svetska organizacija za zaštitu životinja (WAP), širom Azije, te aktivnosti doprinose povećanju broja uhvaćenih slonova iz divljine i njihovo korišćenje za zabavu. Taj broj je na Tajlandu porastao za skoro trećinu u poslednjih pet godina.

Istraživači WAP procenili su da u te svrhe služi skoro 3.000 slonova a otkrili su da više od tri četvrtine njih živi u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << "teškim i okrutnim" uslovima, objavio je BBC. Mnogo slonova vezano je lancima kraćim od tri metra i prisiljeni su da žive na betonskim podovima blizu glasnih puteva, gužve i muzike.

Oko 160 turističkih kompanija već se obavezalo da prestane s prodajom karata ili promovisanjem lokacije koje nude vožnju slonovima i predstave sa njima. U 2016. godini sajt TripAdvisor je objavio da će okončati prodaju ulaznica za aktivnosti koje uključuju divlje životinje a u kojima turisti dolaze u direktan kontakt s tim životinjama, uključujući i jahanje slona.

Dr Ijan Šmit-Burbah, veterinar savetnik u WAP-u rekao je da je "okrutan trend jahanja slonova" u porastu.

"Okrutan trend upotrebe slona za vožnju i zabavu raste - želimo da turisti znaju da su mnogi od ovih slonova uzeti od svojih majki kao bebe, prinuđeni su da prođu strogu obuku i trpe loše uslove života tokom svog života", rekao je Šmit-Burbah.

On kaže da "postoji hitna potreba za obrazovanjem turista i regulisanjem turističkih atrakcija širom sveta. Mesta koja turistima pružaju priliku da gledaju slonove u izvornim staništima su 'svetionici nade' koji mogu podstaći hitno potrebnu promenu u turističkoj ponudi koja se tiče slonova".

Istraživanje je sprovedeno u periodu od novembra 2014. do maja 2016. na Tajlandu, u Laosu, Kambodži, Šri Lanki, Nepalu i delovima Indije. Posle pregleda 220 mesta i 3.000 slonova, istraživači su pronašli samo 200 slonova da žive u prihvatljivim uslovima. To su bila mesta gde nije bilo direktne interakcije sa ljudima: bez vožnje, bez kupanja slonova, bez cirkuskih trikova.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.