Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel iz Elektroprivrede Srbije

Zbog jučerašnje rekordne potrošnje struje od 155,5 miliona kilovat-sati, sistemi Elektromreže Srbije prenapregnuti. Apeluje se na štednju električne energije. Rekordna potrošnja pokrivena proizvodnjom iz domaćih kapaciteta.

Elektromreža Srbije prenela je juče 175,5 miliona kilovat-sati električne energije, što je apsolutni rekord u prenosu struje u Srbiji, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

Kako je navedeno, Elektromreža Srbije prenela je juče 155,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona kilovat-sati električne energije za potrebe snabdevanja tarifnih potrošača u Srbiji i tranzitirala 20 miliona kilovat-sati struje za potrebe snabdevanja potrošača u regionu.

To je količina koja krajnje napreže prenosni sistem, prosečne starosti transformatora od oko 25 godina pa se apeluje na građane da racionalno troše električnu energiju.

Rast potrošnje i do 15 odsto

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Vladimir Đorđević kaže da je pritisak na elektroenergetski sistem Srbije ogroman i naglasio da je dnevna potrošnja struje za oko 12 miliona kilovat-sati veća nego što je bila pre početka gasne krize i dodao da je rast potrošnje struje od 10 do 15 odsto.

Sistem je do sada uspešno podneo sve zahteve za prenosom elektrečne energije zahvaljajući kompletno obavljenim remontima trafostanica i dalekovoda, kao i investicijama u prenosni sistem i ulaganjima u nove terafostanice i obnovu postojećih.

Rekordna potrošnja pokrivena domaćom električnom energijom

"Rekordnu potrošnju pratila je i rekordna proizvodnja", rekao je Đorđević i dodao da je ta potrošnja pokrivena domaćom električnom energijom, odnosno isključivo proizvodnjom iz sopstvenih kapaciteta.

"Iz dana u dan, i pored poziva da se smanji potrošnja struje i pritisak na elektroenergetski sistem, obaraju se rekordi u potrošnji, donedavno nezamislivi, i EPS se već 20 dana nosi sa tim", ukazao je Đorđević.

Đorđević je rekao da EPS do sada nije uvezao ni jedan kilovat struje, iako se u ledenim januarskim danima gotovo cela država, suočena sa nedostatkom gasa, greje ili dogreva uz pomoć struje.

Istakao je da je hiljade novih uređaja na struju priključeno na mrežu i dodao da kada ih potrošači uključe, to zahteva da EPS dodatno angažuje kapacitet snage oko 200 megavata.

Potrebna dalja modernizacija elektromreže

Ističući da želje EPS-a da da što više struje Srbiji nisu dovoljne i da je potreban i novac da se svi kapaciteti obnove i modernizuju, on je naglasio da "struju koja danas spasava energetski sistem Srbije imamo zahvaljujući tome što smo u poslednjih nekoliko godina u naše kapacitete uložili stotine miliona evra".

"Prošlog leta je u projekte koji sada daju rezultate investirano oko 400 miliona evra. Termoelektrane 'Nikola Tesla' svakog dana obaraju rekorde u proizvodnji, ali njih ne bi bilo da u poslednjih nekoliko godina samo u te kapacitete nije uloženo pola milijarde evra, pa je zato moguće da blokovi stari 30 godina danas proizvode više nego kada su bili novi", objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ulaganja se vraćaju i u kostolačkim termoelektranama i donedavno je bilo nezamislivo da ti blokovi svakog dana proizvode više od 20 miliona kilovat sati struje, što je u poslednjih sedam dana nivo proizvodnje ispod koga ne idu.

Termoelektrane proizvode duplo više nego pre 7 godina

Đorđević je kazao da termoelektrane EPS-a, koje su pre sedam godina imale januarske dnevne proizvodnje od oko 64 miliona kilovat sati, ovih dana proizvode gotovo 130 miliona kilovat sati i dodao da te mašine ovog januara svakog sata imaju u proseku veću snagu za čak 950 megavata.

"Ukupno povećanje proizvodnje naših termoelektrana u poslednjih sedam godina je oko 20 milijardi kilovat sati i ta struja na tržištu vredi najmanje milijardu evra," rekao je on i naglasio da je povećanje proizvodnje termoeletktrana ravno njihovoj godišnjoj proizvodnji.

Rekorda u termoelektranama ne bi bilo da rudari EPS-a nisu ostvarivali rekordne proizvodnje uglja i otkrivke, naglasio je Đorđević i ukazao da je "Kolubara" lane prvi put u istoriji proizvela više od 30 miliona tona uglja a Kostolac je ispunio plan od 7,3 miliona tona.

"Ugalj je na vreme dovezen do termoelektrana i sada, kada je zbog mrazeva usporen transport, termoelektrane zahvaljujući tim rezervama uglja, rade punom snagom, a uporedo s tim, otvoreni su i novi kopovi, kako bi uglja bilo i u narednim godinama", istakao je on.

"EPS želi da i dalje ostane najveći i najpouzdaniji energetski oslonac Srbije. To je moguće samo ako nastavimo dalje investicije u najvažniju državnu energetsku kompaniju", ukazao je Đorđević i naglasio da se oslonac na domaće snage i ulaganja u domaće kapacitete i te kako isplati.

On je rekao da su investicije omogućile da proizvodnja struje poveća sa 30 na 35 milijardi kilovat sati, proizvodnja uglja sa 33 na 38 miliona tona i da smanjimo godišnji uvoz struje sa 100 miliona na oko 30 miliona evra.

Direktor EPS-a je zaključio da dešavanja ove zime i proizvodni rezultati EPS-a jasno dokazuju da je Elektroprivreda Srbije na pravom putu i da uz podršku države u narednim godinama može da obezbedi elektroenergetsku nezavisnost države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.