Apel Železnica i Srbije Kargo na vozače: Poštujte signalizaciju

Izvor: B92, 25.Jul.2020, 23:48

Apel Železnica i Srbije Kargo na vozače: Poštujte signalizaciju

Nakon nesreće na pružnim prelazima koji su obeleženi odgovarajućom signalizacijom, Srbija Kargo i Infrastruktura železnice Srbije apelovali su na vozače.

Na vozače se apeluje da budu pažljivi i poštuju saobraćajnu signalizaciju. To je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju te dve firme, jedini način da se ovakve tragedije izbegnu i sačuvaju ljudski životi.

"Nepropisnim i neodgovornim ponašanjem na putnim prelazima, nezaustavljanjem ispred znaka Stop, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uništavanjem saobraćajnih znakova i rampi, vozači drumskih vozila na direktan način ugrožavaju bezbednost svih učesnika u saobraćaju'', upozorava se u saopštenju.

Na srpskim prugama nalazi se ukupno 2.138 putnih prelaza i svi su na odgovarajući način obezbeđeni, bilo svetlosnom saobraćajnom signalizacijom, automatskim branicima ili polubranicima, mehaničkim branicima ili znacima drumske signalizacije (Andrejin krst , znak Stop), napominju u saopštenju.

Podsećaju da železnički saobraćaj uvek ima prednost u odnosu na drumski na putnim prelazima, bez obzira na rang puta i još jednom napominju da je zaustavni put železničke kompozicije između 700 i 1.000 metara i da ma kako voz izgledao udaljeno, ni jedna trenutna reakcija nije moguća.

Prema podacima Međunarodne železničke unije, u oko 93 odsto slučajeva nesreće na putnim prelazima prouzrokuju ostali učesnici u saobraćaju, što pokazuje da se sa nepoštovanjem saobraćajne signalizacije na putnim prelazima suočavaju i železničke uprave u celom svetu, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"POŠTUJTE PROPISE I SIGNALIZACIJU" Železnica Srbije oglasila se povodom dve nesreće na pružnim prelazima

Izvor: Blic, 26.Jul.2020, 00:01

Nako što su se danas na putnim prelazima obezbeđenim odgovarajućom signalizacijom na pruzi između Šapca i Brasine dogodila dva sudara teretnog voza sa putničkim automobilima, od kojih su u jednom poginule dve osobe, Srbija Kargo i Infrastruktura železnice Srbije još jednom su apelovale na sve...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.