Anđeli u Narodnom muzeju

Izvor: Danas, 10.Dec.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđeli u Narodnom muzeju

Beograd - „Anđeo čuvar“ (1737) i „Obučavanje Bogorodičino“ (1720-1730), dva, moglo bi se reći, za ovdašnju publiku posebno znamenita dela Đambatiste Tijepola, čuvenog italijanskog slikara, biće dostupna posetiocima od 12. decembra do 18. januara 2015, u Atrijumu Narodnog muzeja. Otvaranje izložbe dveju slika zakazano je, doduše, za večeras u 19 sati, ali će ono, zbog državnih zvaničnika, biti zatvorenog tipa.

Dok je radio „Anđela čuvara“, sliku visoku >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << više od dva metra, po narudžbini, Tijepolo, jedan od najvećih evropskih slikara 18. veka i poslednjih predstavnika velike tradicije italijanskog fresko slikarstva, verovatno nije ni slutio da će ovo njegovo ostvarenje postati simbol manifestacije koja se održava njemu, umetniku, u čast (Dani Tijepola) u gradu Udine, u čijem se Muzeju istorije umetnosti ova slika i čuva.

„Predstava anđela koji bdi nad usnulim detetom“ je bila naručena za oltar crkve Santa Maria Magdalena koja u Udinama sada više ne postoji, kaže za Danas Jelena Dergenc, kustoskinja zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja. Prema njenim rečima, po ukidanju ovog hrama, „Anđeo“ je dospeo u vlasništvo države.

- Ova slika nosi sve odlike Tijepolovog zrelog rada: fine hromatske odnose, specifično osvetljenje, lagani pokret. Trenutak kada je svoju paletu rasvetlio i kada je zapravo radio u stilu rokokoa - ukazuje Dergenc i dodaje da je nasuprot njoj „Obučavanje Bogorodičino“ iz Narodnog muzeja u Beogradu iz rane faze Tijepolovog slikarstva - malo platno, skica za konačnu verziju slike koja se danas čuva u Muzeju u Dižonu. Dergenc podseća da je Tijepolo bio umetnik koji je stekao slavu svojim sjajnim fresko dekoracijama i da je kao poslednji veliki predstavnik italijanskog fresko slikarstva paralelno, sve vreme tokom svoje karijere, radio i religiozne scene.

- Od početka 20-ih godina 18. veka radi povremeno temu „Obučavanja Bogorodičinog“, koja stiče popularnost u 16. veku. U vreme Tijepola ona odiše prisnošću i nežnošću između Bogorodice i njenih roditelja. Ikonografija se donekle promenila - sada Bogorodica direktno uči sa kolena svoje majke svete Ane. Naravno, sve ovo treba posmatrati u kontekstu postrindentske ikonografije, vremena kontrareformacije, kada se naglašava humani aspekt religioznih tema - pojašnjava sagovornica Danasa Na ovom malenom platnu su takođe i sveti Joakim - otac, i dva anđela koji nagoveštavaju buduću ulogu Bogorodice. Na primeru ove slike zapažaju se sve odlike rane faze Tijepolovog slikarstva - snažni svetlo-tamni kontrasti, koji stvaraju dramatičan efekat. Kada se okrenuo od tog načina slikanja i značajno rasvetleo svoju paletu, nastavio je s razvijanjem stila monumentalnog iluzionističkog slikarstva po kojem je ostao najprepoznatljiviji. To se da doživeti i u „Anđelu čuvaru“ kroz Tijepolovo umeće u prikazivanju laganog daška vetra koji pokreće figure, hromatsku svetlost, živost kompozicije i vazdušastost celine.

Slika „Anđeo čuvar“ u nacionalni muzej je dospela zahvaljujući inicijativi Ambasade Italije u Beogradu i Vlade Republike Italije, realizatorima izložbe čiji je pun naslov „Tijepolo, od Udina do Beograda“. Izlaganjem ovih slika naglašava se važnost vrednovanja kulturnog nasleđa kao sastavnog dela zajedničkog nasleđa i pripadnosti zajedničkoj svetskoj kulturnoj baštini.

Retka tema

„Obučavanje Bogorodičino“ pripada zbirci strane umetnosti Narodnog muzeja, a njome je ova institucija obogaćena 1891. godine. Darovao ju je Bertold Lipaj i to u sklopu donacije slika italijanskih umetnika. „Obučavanje Bogorodičino“ su radili i Valeskez, Rubens i drugi poznati umetnici, ali ona nije česta ikonografska tema, tim pre što se menjala, kaže Jelena Dergenc za Danas.

Tijepolovo rad na ovu temu poslednji put je bio izložen tokom izložbe „Klasici italijanskog slikarstva“.

Za posetioce

Izložbu „Tijepolo, od Udina do Beograda“ večeras u 19 sati trebalo bi da otvori ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac. Goste će pozdraviti ambasador Italije Đuzepe Manco i Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, na čijoj sanaciji bi od 20. decembra, kako je najavio ministar Tasovac, trebalo da počnu radovi. Za posetioce izložba će biti dostupna od 12. decembra. Cena karte je 200 dinara svakog dana osim nedeljom kada je ulaz slobodan.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Tijepolo u Beogradu: Nova izložba u Narodnom muzeju

Izvor: Blic, 11.Dec.2014, 07:04

Dva ostvarenja jednog od najvećih evropskih slikara 18. veka Đambatiste Tijepola biće predstavljena od sutra u atrijumu Narodnog muzeja..Slika “Anđeo čuvar” (1737) čuva se u Muzeju istorije i umetnosti u Udinama i jedno je od najreprezentativnijih dela izlaganih povodom manifestacije Dani Tijepola,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.