Analitičari: Postoje problemi u DS

Izvor: B92, 07.Mar.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Postoje problemi u DS

Politički analitičari smatraju da DS, formiranjem vlade u senci, želi da pokaže da je okosnica opozicije i da će građani videti sa čime raspolaže opozicija.

Tanjugovi sagovornici imaju drugačije mišljenje i o sastavu vlade, ali su saglasni da da među njima ima onih koji su javnosti poznati i manje poznati.

Politički analitičar Branko Radun ocenio je da DS formiranjem vlade u senci pokušava da dobije mandat glavnog opozicionara i dodao da među članovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema ključnih igrača, kao što su Borislav Stefanović i Goran Ješić.

"Mogla je DS da izađe sa mnogo jačim kandidatima - sa poznatijim licima ili sa ljudima od nekog autoriteta", prokomentarisao je Radun.

Osim Dragana Šutanovca, kakao je rekao, nema nekih imena koji su poznati javnosti.

Prema njegovoj oceni, izostanak Stefanovića i Ješića, dva vrlo važna političara, pokazuje da je vlada u senci "Pajtićeva lična svita", kao i da i dalje postoje ozbiljni problemi u toj partiji.

"To nekako deluje da su ozbiljni, duboki problemi, podele u DS jer tih ključnih igrača ili vrlo bitnih koji su prilično aktivni poslednjih godina, ne vidim u toj vladi u senci, što znači da onda oni to i ne podržavaju", smatra on.

Iako se vlade u senci formiraju nešto pre izbora, pola godine ili godinu, da bi se pred početak predizborne kampanje pokazalo javnosti da ima kadrove, da može da preuzme vlast, DS sada žzeli da dobije poene.

Na pitanje može li vlada u senci da ugrozi pravu vladu, Radun odgovara da ona i nije formirana zbog toga, već da razuveri javnost da je DS u rasulu.

"Pajtić pokušava da ispegla unutrašnje podele i razlike sa tom vladom u senci i prikaže članovima stranke da je sve pod kontrolom, da su oni aktivni, okosnica opozicije, a to široj javnosti mislim da ništa neće značiti", ocenio je Radun.

Analitičar Đorđe Vukadinović ukazuje da je vlada u senci u pojedinim društvima i političkim kulturama normalna pojava, ali da to u Srbiji do sada nije naročito zaživelo i pustilo korene.

On smatra da je dobro to što je glavna ili bar po pretenziji glavna opoziciona stranka objavila kadrovska rešenja sa kojima namerava da vodi zemlju, ukoliko dobije priliku.

"To je u načelu bolje nego kako se to obično radi kod nas, bira se mačka u džaku, glasa se samo za lidera. Od tog poteza (vlade u senci) ne može biti štete jer će građani znati na koja kadrovska rešenja računa opozicija", rekao je Vukadinović.

Ipak, on naglašava da je od kadrovskih rešenja bitnija politika koju ta vlada namerava da vodi.

"To još nismo čuli, osim da će ona biti potpuno drugačija od politike sadašnje vlasti", rekao je on.

Kada je reč o sastavu vlade, tu ima nekoliko poznatih i nekoliko nepoznatih imena.

"Među onima koja su poznata javnosti, mislim da se izdvajaju Miodrag Stojković, Momčilo Grubač, pa i Dragoslav Šumarac", rekao je Vukadinović i podsetio da su to poznati stručnjaci u svojim oblastima, i kadrovi kontinuiteta DS, sa akcentom na prvu vladu DOS-a i Zorana Đinđića.

Vukadinović je rekao da ne veruje da će ta rešenja nešto naročito promeniti postojeći odnos snaga na političkoj sceni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.