Ana Mitić: Posle 8. marta se malo toga čini za položaj žena

Izvor: N1 televizija, 08.Mar.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Mitić: Posle 8. marta se malo toga čini za položaj žena

Svakog 8. marta pričamo o tome kakav je položaj žena, ali malo toga se učini da se taj položaj poboljša, izjavila je u Novom danu televizije N1 novinarka Nedeljnika i urednica magazina Original Ana Mitić.

Ana podseća da sva istraživanja pokazuju da su žene u Srbiji u lošijem položaju. “I kada se posmatra visina plate, i koliko su prisutne u parlamentu, svi parametri nam govore da se ženama ne daje dovoljan prostor“, navodi ona.

Ističe i kako je u jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << anketi videla da jedan od pet ispitanika na žene gleda kao na inferiorna bića, što govori da i pored svih zakonom garantnovanih prava, žene i dalje nisu izjednačene sa muškarcima.

“I to je i dalje problem, a mi svakog 8. marta pričamo o tome i da li je praznik izgubio smisao. Pričamo o tome i znamo kakav je položaj žena, ali malo se učini da se taj položaj poboljša. Poslodavci i dalje pitaju žene: 'Planirate li da zatrudnite?'“, podseća gošća Novog dana.

Dodaje i da treba raditi na rušenju predrasuda i edukaciji žena. “Mnoge žene ni ne znaju koja su njihova prava. Nema ništa od toga ako zajedno ne radimo na tome. Mora da se menja svest žena, da se radi na njihovom obrazovanju, da je to pitanje koje se tiče i njih“, poručuje Ana Mitić.

Ana je govorila i o novom broju magazina Original, u kojem je objavljen njen intervju sa Igorom Čokom, čije su fotografije izbeglica pokrenule lavinu. Objašnjava da je Čoko i sam izbeglica iz Hrvatske i veruje da su njegove fotografije zato toliko dobre, jer je i sam nekada bio u njihovoj koži.

“Njegov najjači utisak je da su to ljudi koji se nadaju da će stići na destinaciju gde su se uputili, a kad tamo stignu misli da će doživeti razočaranje“, navodi gošća Novog dana.

U novom "Originalu“ objavljen je i intervju sa profesorom Fakulteta dramskih umetnosti Ivanom Medenicom i glumcem Hjuom Džekmenom, koji je govorio i o svom porodičnom životu i posvećenosti humanitarnom radu.

Ana je najavila i da Nedeljnik, uz novi broj koji izlazi u četvrtak, poklanja 30.000 primeraka knjige "Istorija Republike Srpske“ koju su napisali Čedomir Antić i Nenad Kecmanović.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.