Amfilohije: Smišljen plan uništenja Crkve u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Smišljen plan uništenja Crkve u Crnoj Gori

BEOGRAD -

Sudski procesi, pokušaji oduzimanja crkvene imovine, zahtevi da se ruše crkve na Rumiji i na Svetom Stefanu, optužbe da su mitropolit crnogorsko-primorski i sveštenstvo "okupatori i uzurpatori" i ostali ataci na jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, deo su smišljenog plana progona, ocenio je mitropolilt crnogorsko primorski Amfilohije.

Mitropolit je u intervju "Novostima", rekao da je reč o pritisku koji je započet poodavno.

On je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je ovo što se, kako je rekao, danas događa plod besudnog ponašanja, veštačko stvaranje pseudoreligijske zajednice, koju iz političkih i ideoloških razloga pokušavaju da podmetnu kao jedinu pravoslavnu crkvu - kanonski nepriznatu crnogorku pravoslavnu crkvu (CPC).

Mitropolit je posebno apostrofirao lidera Socijaldemokratske partije i predsednika parlamenta Ranka Krivokapića koji je nedavno na Lovćenu rekao da Miropolija ne postoji i na njegovu raniju izjavu kojom je mitropolita i njegovo sveštenstvo proglasio za okupatora Crne Gore i uzurpatore Cetinjskog manastira.

On je ukazao da se povodom te, kako je rekao, bezočne harange tužilaštvo nije oglasilo, ali je zato ono munjevito reagovalo optuživanjem njega "za nekoliko reči istrgnutih iz konteksta".

Amfilohije tvrdi da iz svega toga "stoji smišljen plan" da se uništi najstarija ustanova u ovoj državi, kičmeni stub oko kojeg je sadenuta Crna Gora, i to ne samo ona Petrovića.

"Da postoji takav plan, pokazuje i odbijanje da se donese zakon o restituciji crkvene imovine. Umesto toga, prete da će biti oduzeto i ono što komunisti nisu oteli, pa i ime crkve, čak i njeno postojanje", kazao je mitropolit.

Za Amfilohija je zanimljivo to da je upravo bivši premijer Milo Đukanović zagovornik jedinstvene pravoslavne crkve još od 2007. godne.

"Sada imamo na delu jedan lokalni anticrkveni duh i nacionalšovinističku ideologiju. To je mala kategorija da bi mogla da smesti jednu univerzalnu, bezobalnu crkvu u svoje okrilje. Takav pokušaj, zasigurno, događa se prvi put u Crnoj Gori, ali i šire u hrišćanstvu. A Mitropolija je preživela sve i svašta u osam vekova svog postojanja - i Turke, i fašizam i nacizam i komunizam, pa će i ovo", poručo je arhiepiskop cetinjski i mitrpolit crnogorsko primorski Amiflohije.

Povodom potpisivanja konkordata između crnogorske vlade i Vatikana, mitropolit je rekao da to predstavlja pokušaj da se sa najviših mesta u državi Mitropolija lišava identiteta, postojanja i pravnog statusa i u isto vreme potpisuje taj ugovor sa Vatikanom iako 80 odsto naroda u Crnoj Gori pripada pravoslavnoj crkvi.

On je objasnio da je u vreme kada je knjaz Nikola potpisao konkordat sa Svetom stolicom, pravoslavna vera je bila državna, i bilo je prirodno što su katolici tražili rešenje svog statusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.