Amerika povlači osoblje; SZO već stigla; Sve spremno za totalni haos?

Izvor: B92, 18.Okt.2023, 10:39

Amerika povlači osoblje; SZO već stigla; Sve "spremno" za totalni haos?

Svet polako klizi ka onome od čega najviše strahuje – širenju izraelsko-palestinskog sukoba na Liban, u kom deluje zabranjena militantna grupa Hezbolah.

Najpre je pre dva dana objavljeno da je Svetska zdravstvena organizacija već poslala dve pošiljke medicinske opreme i lekova u Bejrut u okviru priprema za potencijalnu eskalaciju za sada sporadičnih sukoba na granici.

Kako je navedeno, Svetska zdravstvena organizacija je "ubrzala isporuku ključnih medicinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaliha u Liban kako bi bio spreman da odgovori na svaku potencijalnu zdravstvenu krizu".

Posle SZO, oglasile su se SAD, odakle je saopšteno da je zvanični Vašington odobrio neesencijalnom osoblju i njihovim porodicama da napuste američku ambasadu u blizini Bejruta, navodeći kao razlog nepredvidivu bezbednosnu situaciju u Libanu zbog rata između Izraela i Hamasa.

Stejt department je takođe podigao svoja upozorenja za putovanja u Liban s nivoa tri, koji je izdat letos, na najviši nivo 4, a državljanima SAD je rečeno da izbegavaju tu zemlju. To je učinila i Francuska, pozvavši svoje građane da izbegavaju putovanja u Liban, dok je nekoliko zapadnih avio-kompanija obustavilo letove ka toj zemlji.

Britanija, Kanada, Španija, Nemačka i Australija takođe su izdale upozorenja za putovanja.

Hezbolah, od kog svi strahuju I koji je u brojnim državama proglašen za terorističku organizaciju, pozvao je nakon sinoćnjeg napada na bolnicu u Gazi, prilikom čega je stradalo više od 500 ljudi, na “Dan neviđenog gneva”.

Istovremeno, šef Hamasove političke kancelarije u Bejrutu Ahmed Abdul-Hadi je u intervjuu za Politiko rekao da je Hezbolah sada "spreman za veliki rat" protiv Izraela na severu, dok će Hamas razbiti "san izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ga istera iz Gaze.

Ističe i da će izraelska kopnena ofanziva u Gazi biti jedan od ključnih okidača koji bi mogao u potpunosti uvesti Hezbolah u sukob.

"Hezbolah se neće obazirati na bilo čije pretnje. Vreme kada Hezbolah želi da uđe u rat će se odnositi na izraelsku eskalaciju i incidente na terenu, a posebno ako Izrael pokuša ući u Gazu na terenu", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.