Amerika, politika i ekonomija: Sve teži slučaj transatlantske gorušice

Izvor: B92, 02.Jun.2023, 13:48

Amerika, politika i ekonomija: Sve teži slučaj transatlantske gorušice

Evropski lideri postaju nervozni zbog američkih izbora i promena u spoljnoj politici.

Američki saveznici su sve nervozniji. Kako sve više republikanaca uskače u predsedničku trku, a izbori 2024. godine se neumitno približavaju, neki evropski lideri bacili su oko na uskomešane oluje u transatlantskim vodama.

Prvo, Amerika se sprema da se zagleda u sebe, kao što zemlje imaju običaj da rade tokom važnih izbora.

Stavljanje naglaska na domaće glasače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moglo bi da dovede do toga da neki kandidati iz Republikanske stranke povedu kampanju zasnovanu na obećanju da će obustaviti američku pomoć Ukrajini.

To nije nešto oko čega je većina Evropljana posebno oduševljena.

Republikanski predsednik Predstavničkog doma Kevin Mekarti upozorio je da ne namerava da izdaje "blanko ček" Ukrajini.

Guverner Floride Ron Desantis, koji se kandidovao za republikanskog predstavnika za predsedničke izbore, opisao je rat Rusije i Ukrajine kao "teritorijalni spor".

Njegov republikanski rival, bivši predsednik Donald Tramp, izjavio je za CNN da ne posmatra taj rat u kontekstu pobede ili poraza - što je zabrinjavajuća izjava za ukrajinske saveznike koji očigledno istinski žele da pobede.

Evropski saveznici se nisu mnogo trudili da sakriju koliko su zamerki imali na račun Trampa dok je bio 45. američki predsednik.

Mogućnost da on bude ponovo izabran kao 47. predsednik doživljava se, rečima bivše savetnice EU za spoljnu politiku Natali Toči, kao "katastrofalna".

Ali čak i pre nego što stignemo do prve predsedničke debate, aktuelni sukobi demokrata i republikanaca oko plafona za javni dug uzdrmali su poverenje u američki politički sistem uopšte.

"Mislim da se Evropljani sve više navikavaju na činjenicu da ovaj pokvareni sistem na razne načine utiče na svetsku reputaciju Amerike", kaže Toči.

Vlada konsternacija - čula sam čak reč "zaprepašćenost" - time koliko loše Amerika rukovodi ovom rundom budžeta.

Angus King, nezavisni senator iz Mejna, svestan je kako to izgleda u inostranstvu.

"Amerika plaća račune za dugove koje napravi - pre samo tri godine imali smo međustranački dogovor oko te činjenice. Moramo da se vratimo tome - i to pod hitno."

Ako Vašington ne može da obavi ovaj jednostavan zadatak kako treba, pitaju se nervozni saveznici, šta još neće moći da uradi?

Spor je već počeo direktno da utiče na američke interese u nacionalnoj bezbednosti.

Predsednik Džozef Bajden je prošle nedelje skratio posetu Aziji da bi se usredsredio na pregovore, preskočivši planirane posete Australiji i Papui Novoj Gvineji.

Promena plana putovanja izazvala je oštre komentare Metjua Nota iz Sidnej morning heralda, koji je rekao da ovo "nepoštovanje" ide na ruku Kini.

Australija, ključni američki saveznik, isplanirala je sastanak tokom Bajdenovog putovanja u takozvane zemlje Kvada (Indija, Japan, SAD i Australija) kako bi se razgovaralo o regionalnoj bezbednosti.

Teško je ne zamisliti da je Peking uživao u spektaklu kad su njeni regionalni protivnici morali da odlože samit samo zato što im se isprečila američka unutrašnja politika.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerika, politika i ekonomija: Sve teži slučaj transatlantske gorušice

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2023

Evropski lideri postaju nervozni zbog američkih izbora i promena u spoljnoj politici.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.