Amerika je nesposobna, započinje ratove i ne može da ih završi

Izvor: B92, 29.Sep.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amerika je nesposobna, započinje ratove i ne može da ih završi"

SAD nisu u stanju da okončaju nijedan rat u kojem učestvuju, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif u intervjuu za En-Bi-Si.

Ministar je pozvao administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da ne pokušava da sukobe na Bliskom istoku rešava silom i optužio Vašington za potpirivanje sajber-rata, prenosi Sputnjik.

"Sjedinjene Američke Države započele su ovaj sajber-rat napadom na naše nuklearne objekte na vrlo opasan i neodgovoran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način koji bi mogao da ubije milione ljudi", rekao je Zarif.

On je istovremeno dodao da "svaki rat koji započnu, Sjedinjene Američke Države ne mogu da završe".

Zarif je ranije kritikovao odluku Vašingtona da rasporedi dodatni vojni kontingent na Bliski istok nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, nazivajući takav potez "pozerstvo".

Situacija na Bliskom istoku pogoršala se nakon što je 14. septembra nekoliko pogona saudijske naftne i gasne državne kompanije „Saudi Aramko“ napadnuto dronovima, nakon čega je kraljevina bila primorana da smanji proizvodnju nafte za više od polovine.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali Rijad i Vašington su optužili za napade Teheran.

Iranu je optužbe demantovao i nazvao ih lažima. Vlada zemlje je naglasila da napadi na naftna postrojenja nanose štetu celom regionu i navela da su takve optužbe tradicionalne za Sjedinjene Američke Države i da ne čude.

Uprkos nedostatku dokaza o umešanosti Irana u napad, Tramp je naložio da se značajno pooštre sankcije Teheranu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iz Irana poručuju: Amerika ne zna kako da završi rat!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2019

Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da okončaju nijedan rat u kom učestvuju, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif u intervjuu za En-Bi-Si...Ministar je pozvao administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da ne pokušava da sukobe na Bliskom istoku rešava...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.