Amerika iznenađena potezom Poljske: Nije bilo konsultacija

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 01:32

Amerika iznenađena potezom Poljske: "Nije bilo konsultacija"

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da se Poljska nije dogovorila sa SAD o odluci da pošalje svoje lovce MIG-29.

"Koliko znam, nije bilo prethodno konsultacija sa nama da su planirali da nam daju ove avione", rekla je Viktorija Nuland.

Dodala je da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka.

"Poljska je spremna da rasporedi sve svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje Sjedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Državama i poziva druge članice NATO-a koje poseduju avione tog tipa da učine isto", saopštilo je ranije poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošle nedelje uputio "očajnički poziv evropskim zemljama da osiguraju avione ruske proizvodnje za borbu Ukrajine protiv ruskih snaga tokom videopoziva u subotu s američkim zastupnicima".

Poslanici podstiču Bajdenovu administraciju da olakša transfer borbenih aviona u Ukrajinu iz Poljske i drugih zemalja NATO-a i istočne Evrope.

Administracija je razgovarala o zahtevu Ukrajine sa Poljskom.

Zvaničnici administracije rekli su da postoje logistički izazovi kako u premeštanju aviona u Ukrajinu tako i obezbeđivanju zamenskih američkih aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerika odbila još jedan zahtev Ukrajine: "Ne možemo"

Izvor: B92, 09.Mar.2022

SAD ne mogu da pokriju Ukrajinu "Gvozdenom kupolom", rekla je podsekretar američkog državnog sekretara Viktorija Nuland...Ona je napomenula da takav sistem zahteva pripremu i sposobnost da je postave...Međutim, Vašington će nastaviti da razmatra proširenje vojne pomoći i opciju obezbeđivanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.