Amerika ima plan za Baltik, spreman nacrt zakona o ruskoj agresiji

Izvor: B92, 15.Jun.2019, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika ima plan za Baltik, spreman nacrt zakona o "ruskoj agresiji"

Kongres Sjedinjenih Američkih Država stavio je na razmatranje nacrt zakona o „ruskoj agresiji“ u baltičkim državama, prenosi RT.

Autor dokumenta je član Predstavničkog doma Republikanske partije Majkl Konevej. Prema njegovom mišljenju, Rusija pokušava da „oslabi“ NATO i ponovo u Evropi stvori svoju sferu uticaja, za šta pribegava „pritisku i zastrašivanju“.

Nacrt zakona sadrži neke preporuke za Pentagon. Ukoliko bude prihvaćen, Sjedinjene Američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Države će morati da procene vojne potrebe Litvanije, Letonije i Estonije i „preuzmu vodeću ulogu u jačanju saradnje“ sa ovim zemljama.

Osim toga, Konevej predlaže da se razmotri proširenje vojnog prisustva u baltičkim državama.

„Sjedinjene Američke Države bi trebalo da istraže mogućnost pružanja zemljama baltičkog regiona mobilnih protivraketnih sistema dugog dometa, uključujući posredstvom efikasne upotrebe mehanizama za raspodelu troškova i raspoređivanje zajedno sa saveznicima NATO-a kako bi se smanjilo finansijsko opterećenje država domaćina“, navodi se u dokumentu.

Ranije je Savet bezbednosti Rusije saopštio da dolazi do povećanja snaga NATO-a u blizini ruskih granica. Prema rečima zamenika sekretara Saveta bezbednosti Mihaila Popova, za dve godine brojnost snaga za brzo reagovanje povećala se sa 25 na 40 hiljada ljudi, a u baltičkim državama raspoređene su pojačane taktičke bataljonske grupe, podseća "Sputnjik".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.