Amerika i Velika Britanije izvele više napada na Hute u Jemenu

Izvor: VOA, 12.Jan.2024, 03:04

Amerika i Velika Britanije izvele više napada na Hute u Jemenu

pentagon — Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su opsežan napad Hute, koje podržava Iran u Jemenu. Udar je usledio kao reakcija na više od dvadesetak napada na brodove koji saobraćaju  međunarodnim plovnim putevima u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak potvrdili su da su napadi izvedeni.  Bajden je saopštio da su udari sprovedeni uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije. „Napadi su direktan odgovor na udare Huta na brodove u Crvenom moru. Njima su ugroženi američko ljudstvo, mornari i naši partneri, trgovina i slobodna plovidba. Nećemo oklevati da primenimo dalje mere u zaštiti ljudi i slobodne trgovine", saopštio je američki predsednik. Reč je o prvom udaru na Hute u Jemenu, od kada su militanti počeli napade na plovila u Crvenom moru, nakon upada ekstremista Hamasa na Izrael 7. oktobra. Od sredine novembra 2023. počinjeno je 27 napada sa područja Jemena koja pod kontrolom drže Huti. Pre vojne reakcije, više američkih zvaničnika pozvalo je Hute i Iran na suzdržanost. „Biće posledica“, poručio je u četvrtak predstavnik za medije Pentagona general-major Pat Rajder, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike. „Hute u velikoj meri finansira, obučava i oprema Iran. Svesni smo uloge Irana u ovim bezobzirnim, opasnim i nezakonitim aktivnostima“, rekao je on. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u sredu rezoluciju, pozivajući Hute da hitno obustave napade. Međutim, upitno je da li će bilo šta odvratiti Teheran. „Iran ima luksuz da se bore sa veoma malo Iranaca na terenu", izjavio je bivši komandant američke Centralne komande, penzionisani general Kenet Frenk Mekenzi.  Međutim, prema njegovim rečima, ukoliko Iran nastavi da ohrabruje Hute da se bore, rizik od šire eskalacije je neznatan. „Ne verujem da će se eskalacija proširiti iz Jemena. I verujem da će Iran sopstvene partnere ostaviti svojoj sudbini", rekao je on. Protekle sedmice, Sjedinjene Države i dvanaest saveznika upozorili su Hute na moguće posledice - ukoliko se njihovi napadi u Crvenom moru nastave. „Šaljemo jasnu poruku: pozivamo na hitan prekid nezakonitih napada i oslobađanje brodova i posada“, navodi se u saopštenju velike Britanije, Australije, Kanade, Nemačke i Japana. Ovi nije prvi put da su američke snage reagovale napade militanata na brodove i plovila. U oktobru 2016, američki razarač "USS Nici" raketirao je tri lokacije sa radarima duž obale Crvenog mora pod kontrolom Jemena - kako bi onesposobio Hute da prate i gađaju brodove. Ostap Jariš novinar ukrajinskog servisa Glasa Amerike bio je angažovan u pisanju teksta.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD i Velika Britanija izvele više napada na Hute u Jemenu, ubijeno najmanje pet boraca

Izvor: VOA, 12.Jan.2024

Pentagon — Sjedinjene Države i Velika Britanija izvele su više napada na Hute, koje u Jemenu podržava Iran. Udari su usledili kao reakcija na više od dvadeset napada na brodove koji saobraćaju međunarodnim plovnim putevima u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Portparol pobunjeničke grupe Huti...

Nastavak na VOA...

Jak udar: Osveta je stigla

Izvor: B92, 12.Jan.2024

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici...Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta koje podržava Iran od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, prenosi Rojters...Američki...

Nastavak na B92...

Saveznici: Napadi na Hute izvedeni u samoodbrani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2024

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Velike Britanije i SAD navele su u zajedničkom saopštenju da postoji "široki konsenzus" međunarodne zajednice protiv jemenskih pobunjenika Huta i da je napad na njih izvršen kao akt samoodbrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bliski istok i sukobi: Amerika i Britanija napali jemenske pobunjenike Hute

Izvor: Danas, 12.Jan.2024

Avioni i ratni brodovi SAD i Velike Britanije u petak uveče napali su vojne objekte pobunjeničke grupe Huti u Jemenu, koji su u poslednjih mesec i po dana pokrenuli lov na trgovačke brodove u Crvenom moru i omeli globalnu trgovinu. Prema izjavama kako Huta, tako i američkih i britanskih izvora, na...

Nastavak na Danas...

Cene nafte skočile su više od 2 odsto nakon napada na Hute! Evo koliko košta barel

Izvor: Blic, 12.Jan.2024

Cene nafte porasle su nakon što su Britanija i Sjedinjene Države izvele vojne napade na ciljeve u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu, dok napetosti u Crvenom moru dalje rastu.

Nastavak na Blic...

Iran: Napadi na Hute će podstaći nesigurnost i nestabilnost u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2024

Iran je danas osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu, upozoravajući da će to podstaći "nesigurnost i nestabilnost" u regionu, javili su iranski državni mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.