Amerika i Kina: Tokom posete Blinkena Pekingu dogovoreno da smanje međusobne napetosti

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 17:29

Amerika i Kina: Tokom posete Blinkena Pekingu dogovoreno da smanje međusobne napetosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken sreo se sa kineskim predsednikom drugog dana posete Pekingu.

Amerika i Kina su se dogovorile da smire napetosti u međusobnim odnosima tokom dvodnevne posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu.

Blinken se sreo i sa predsednikom Si Đinpingom u ponedeljak, čime je obnovljena komunikacija na najvišem nivou među rivalskim supersilama.

Si je izjavio da je postignut napredak, a Blinken da su obe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strane otvorene za dalje razgovore.

Američki šef diplomatije pojasnio je da su ostale velike razlike među njima.

"Održavanje komunikacije na visokom nivou najbolji način da se odgovorno pristupa razlikama i osigura da takmičenje ne odvede u sukob", rekao je Blinken novinarima posle 35-minutnog sastanka u Velikoj dvorani naroda na Trgu Tjenanmen.

"Isto sam čuo i od mojih kineskih sagovornika. Mi smo saglasni da je potrebno stabilizovati naše odnose".

AnalizaStiven MekDonel, BBC dopisnik iz Kine

To što se Si Đinping sastao sa Blinkenom šalje poruku da njegova vlada pokušava da zaustavi pad u odnosima Kine i SAD.

Protokol bi inače nalagao da se kineski lider sastaje samo sa drugim šefovima država, međutim, nedavne tenzije između Vašingtona i Pekinga su verovatno iziskivale da se napravi i ovako veliki simbolični gest da bi se promenio pravac kretanja u odnosima dveju zemalja.

Si Đinping je izjavio da su razgovori sa Blinkenom bili "iskreni i dubinski" - što bi se obično moglo smatrati samo vrstom retorikom jer lideri često govore o svojim "iskrenim razgovorima".

Međutim, ovog puta se čini da je tako zapravo i bilo.

Upućeni zvaničnici kaži da su učesnici govorili šta misle na sastancima, koji su trajali satima duže nego što se očekivalo.

Zatim je sastanak licem u lice sa kineskim liderom u Velikoj dvorani naroda bio simbolični šlag na torti.

Svemoćni kineski lider Si Đinping rekao je gostu Blinkenu da je međunarodna zajednica zabrinuta za kinesko-američke odnose i da je stepen saglasnosti Vašingtona i Pekinga "bitan za buduću sudbinu čovečanstva".

Na neki način to je ublaženo rečeno. Vojni analitičari uviđaju koliko se svetske supersile svakog dana kreću u pravcu potencijalnog oružanog sukoba.

Takvi sukobi mogu biti čak i slučajni. Nedavni promašaji vojnih aviona i brodova pokazali su koliko hitno treba da se dođe do neke vrste smirivanja.

Za kinesku stranu, ova poseta je bila prilika da SAD upozore na opasnost koju predstavlja situacija na Tajvanu.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je to prilično otvoreno rekao navodeći da je "Tajvan srž ključnih interesa Kine, najvažnije pitanje u odnosima Kine i SAD i najistaknutiji rizik".

Ali Tajvan je mnogo ozbiljniji od pukog razgovora. Ove dve vlade su jasno suprotstavljene oko ostrva koje ima autonomiju, a to bi moglo dovesti do smrtonosnog ishoda.

Da pojednostavimo: Si bi veoma voleo da dovede Tajvan pod kontrolu Pekinga tokom sopstvenog mandata, ako je potrebno, silom.

Ali ogromna većina ljudi koji tamo žive nije spremna da se odrekne sopstvene slobode da bi se ujedinila sa kontinentalnom Kinom, a SAD sve više ukazuju da neće stajati po strani i dozvoliti da Tajvan padne bez njene vojne pomoći.

Čini se da je jedina iole prihvatljiva pozicija za sve zainteresovane produženje trenutnog stanja. Ipak, koliko dugo to može da traje?

Tokom sastanka Sija i Blinkena i Velikoj dvorani naroda u Pekingu, iza političara dominirala je slika velikih dimenzija "Proleće na planini Vuji", kineskog umetnika Čena Vensana, rođenog u provinciji Fudžian.

Predsednik Si je jednom rekao da Fudžian provincija, u jugoistočnoj Kini, predstavlja njegov drugi rodni kraj, jer je tamo radio više od 17 godina, iako je rođen u Pekingu.

Vrhovi i doline na ovom umetničkom delu donekle se uklapaju u analogiju američko-kineskih tenzija, jer su i odnosi dve najveće svetske privrede puni uspona i padova.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amerika i Kina: Tokom posete Blinkena Pekingu dogovoreno da smanje međusobne napetosti

Izvor: Radio 021, 19.Jun.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken sreo se sa kineskim predsednikom drugog dana posete Pekingu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.