Amerika bez milosti: Drakonske kazne za pobunjenike

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 20:49

Amerika bez milosti: Drakonske kazne za pobunjenike

Bivši organizator ekstremističke grupe Ponosni momci Džozef Bigz osuđen je na 17 godina zatvora jer je predvodio napad na američki Kapitol.

Podsećamo, napad je predvođen kako bi se spečio miran prenos vlasti nakon pobede Džoa Badena nad Donaldom Trumpom na predsedničkim izborima 2020.

Kazna za Džozefa Bigza druga je najduža među stotinama krivičnih slučajeva koji su pokrenuti posle nereda na Kapitolu 2021. godine.

Prethodno je Stjuart Rouds, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnivač ekstremističke organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), osuđen na 18 godina zatvora.

Federalni tužioci su tražili 33 godine zatvora za Bigza, koji je pomogao da desetine članova i saradnika Ponosnih momaka krenu u marš na Kapitol 6. januara 2021.

Bigz i drugi članovi Ponosnih momaka pridružili su se masi koja je probila policijske kordone i primorala članove Kongresa da pobegnu, ometajući zajedničku sjednicu na kojem je trebalo da bude potvrđena izborna pobeda Bidena, demokratskog kandidata.

Američki okružni sudija Timoti Keli rekao je da je napadom 6. januara pogažen "važan američki običaj" – potvrda rezultata glasanja.

"Taj dan je prekinuo našu tradiciju mirnog prenosa vlasti, što je među najdragocjenijim stvarima koje smo imali kao Amerikanci", rekao je sudija, ističući da je koristio prošlo vreme u svetlu toga kako je 6. januar uticao na proces.

Bigz je priznao sudiji da je "zabrljao taj dan", ali je rekao da ga je "zavela gomila" Trampovih pristalica ispred Kapitola i naglasio da nije nasilna osoba ili "terorista".

"Radoznalost je prevladala a i sa tim ću morati da živim do kraja života", rekao je, tvrdeći da nema "mržnju u srcu" i da ne želi da povredi ljude.

Tužioci su, međutim, branili vlastiti zahtev za kaznu od 33 godine iza rešetaka za Bigza, rekavši da je opravdana jer su on i drugi Ponosni momci počinili "jedan od najtežih zločina koje će ovaj sud razmatrati", gurnuvši Vladu SAD-a "na ivicu ustavne krize".

"Postoji razlog zašto ćemo svi zajedno da strepimo dok se približavamo budućim izborima", rekao je tužilac Džejson Mekulou.

"Nikada nismo razmišljali o tome pre 6. januara."

Sudija koji je osudio Bigza takođe će odvojeno kazniti još četvoricu članova Ponosnih momaka koje je porota proglasila krivim u maju posle četvoromesečnog suđenja u Vašingtonu.

Taj proces je razotkrio lažne tvrdnje krajnje desničarskih ekstremista i republikanca Trumpa o navodnoj krađi predsjedničkih izbora 2020.

Enrike Tario, stanovnik Majamija koji je bio nacionalni predsednik i najistaknutiji vođa Ponosnih momaka, trebalo bi da bude osuđen sledeće nedelje.

Tario nije bio u Vašingtonu 6. januara. Uhapšen je dva dana pre nereda na Kapitolu pod optužbom da je oštetio transparent na kojem je pisalo Black Lives Matter tokom ranijeg mitinga u glavnom gradu SAD-a, a potom je postupio po nalogu sudije i napustio prestonicu.

Bigz, iz Ormond Beacha na Floridi, bio je samoproglašeni organizator Ponosnih momaka. Služio je u američkoj vojsci osam godina pre nego što je otpušten 2013. iz zdravstvenih razloga.

Bigz je kasnije radio kao dopisnik sajta Infowar, koju je uređivao istaknuti pristalica teorija zavere, Aleks Jones.

Federalni sudija osudio je i člana grupe Ponosni momci Dominika Pecolu, koji je 6. januara 2021. upao u prostorije američkog Kapitola, na 10 godina zatvorske kazne.

On nije igrao vodeću ulogu u neuspleom pokušaju pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa da blokiraju odluku Kongresa da potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena, prenosi AP, već je osuđen za druga krivična dela, poput ometanja službenog postupka i napada na policiju.

Više od 1.100 ljudi optuženo je za savezne zločine u vezi sa neredima na Capitolu. Više od 600 njih je osuđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.