Američki vojnik osuđen za ubistvo u Bagdadu

Izvor: RTS, 30.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki vojnik osuđen za ubistvo u Bagdadu

Jedan od sedmorice američkih vojnika koji su optuženi za četvorostruko ubistvo iračkih zarobljenika osuđen je na 35 godina zatvora.

Američki vojnik koji je priznao ubistvo jednog od četiri iračka zatvorenika 2007. u Bagdadu, osuđen je danas na 35 godina zatvora.

Stariji vodnik, dvadesetsedmogodišnji Džozef Majo je na početku suđenja priznao jedno od tih ubistava.

Advokat Majkl Vedington rekao je da bi Majo mogao da stekne uslove da bude pušten >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na uslovnu slobodu nakon što odsluži 10 godina kazne.

Majo je ispričao da je četvorici iračkih zatvorenika, koji su imali lisice na rukama i povez preko očiju, pucano u glavu, a potom su njihova tela bačena u kanal.

"Mislio sam da je u najboljem interesu mojih ljudi da se ubije taj zatvorenik", rekao je Majo.

Irački zatvorenici su ubijeni nakon što su dva američka vojnika ubijena u napadu na njihovu patrolu a u zgradi u kojoj su Iračani uhapšeni, pronađeno je oružje, rekao je Majo.

Kako su napadi na njihovu jedinicu bili sve češći, rekli su svedoci na suđenju, kod vojnika primećena je atmosfera "frustracija i straha".

Majo je jedan od sedam vojnika koju su navodno bili umešani u slučaj i drugi je koji je osuđen sa ubistvo.

U februaru 2009, dvadesetosmogodišnji vodnik Džozef Lehi, osuđen je na doživotnu kaznu. Na suđenju Lehi je rekao da je napravio veliku grešku.

Još dvojica vojnika osuđeni su na manje kazne.

Najstrijem vojniku, koji je navodno bio prisutan ubistvima, starijem vodniku Džonu Hetliju, suđenje će početi 13. aprila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.