Američki senator Menendez i njegova žena optuženi po 18. tačaka za korupciju: Dodato i - ometanje pravde

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 23:29

Američki senator Menendez i njegova žena optuženi po 18. tačaka za korupciju: Dodato i - ometanje pravde

Američki senator Bob Menendez i njegova supruga optuženi su za ometanje pravde u novoj optužnici od 18 tačaka koja je otkrivena u utorak.

Ometanje pravde je dodata optužbama za korupciju sa kojima se demokrata iz Nju Džersija već suočava.

Menendez se izjasnio da nije kriv po ranijim optužbama za prihvatanje stotina hiljada dolara od biznismena da bi ometao istrage za sprovođenje zakona sa kojima su se suočili i nezakonito delovanje kao agent egipatske vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U novoj optužnici, savezni tužioci na Menhetnu rekli su da su im Menendezovi bivši advokati na sastancima prošle godine rekli da Menendez nije znao sve do 2022. za plaćanje hipoteke ili automobila koje su dva biznismena izvršila za njegovu suprugu, i da je kada je saznao za plaćanja, da je mislio da se radi o pozajmici.

"Uistinu i u stvari, a kao što je Menendez dobro znao, Menendez je saznao i za plaćanje hipotekarne kompanije i za plaćanje automobila pre 2022. godine, i to nisu bili krediti, već plaćanja mita“, napisali su tužioci.

Menendezovi sadašnji advokati u advokatskoj kancelariji Pol Hejstings nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. Tim Paula Hastingsa zamenio je advokate iz "Vinston & Stravn" u zastupanju Menendeza u slučaju prošlog novembra.

Menendez, inače jedan od najvećih zagovornika kosovske nezavisnosti, te optužbe je negirao.

Ranije su američki mediji pisali o povezanosti Menendeza sa biznismenom osuđenim za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džersija, koji je sa suprugom optužen prošle godine za krivična dela primanja mita, prema ranijem pisanju "Dejli Bista", bio je u bliskim poslovnim vezama sa Gazmendom Litom zvanim "Gas", inače rođenim bratom političara iz Demokratske partije u Albaniji, koji je osuđen za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki sajt "Dejli Bist" objavio je i da je Mendez "povezan sa trećom nacijom u čije unutrašnje i međunarodne intrige se mešao: Albanijom".

"Štaviše, tokom trajanja navodne šeme podmićivanja, Menendez je koordinirao sa albansko-američkom zastupničkom grupom u koju je Lita bio uključen, sastao se sa bratom biznismena (Korabom Litom) članom Demokratske partije u Albaniji, koji je u to vreme bio član albanskog parlamenta i sa njim razmatrao svoje zvanične izjave", piše "Dejli bist".

"Dejli bist" podseća i da je početkom 2020. godine Menendez počeo više da se oglašava po pitanju Kosova, pridruživši se svom tadašnjem kolegi iz Predstavničkog doma poslaniku Eliotu Engelu iz Njujorka u potpisivanju pisma Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu u kojem je pozvao na uvođenje sankcija Srbiji i zagovarao "oštrije taktike" Prištine u pregovorima sa Beogradom.

Menendez je 2020. ugostio predsednicu Kosova Vjosu Osmani i prištinskog premijera Aljbina Kurtija, a na jesen se ponovo obratio albanskoj lobi-grupi, nakon čega ga je ona pohvalila zbog čvrstih stavova o albanskim prioritetima na Balkanu.

Takođe, Menendez je izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost Kosova i zatražio je od američke administracije da se posveti pitanju Albanaca u "preševskoj dolini".

Javnosti u Srbiji poznat je i kao jedan od potpisnika pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, a u kojem su od svojih vlada zatraži kritičniji odnos prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Pre tri godine, zajedno sa albanskim lobistom Eliotom Engelom, tražio je da SAD uvedu sankcije Srbiji zbog povećanog uvoza oružja iz Rusije.

Advokati Nadin Menendez nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Ona se takođe izjasnila da nije kriva.

Biznismen koji je izvršio navodnu uplatu automobila, Hoze Uribe, izjasnio se prošle nedelje krivim po optužbama za prevaru i mito.

U optužnici protiv senatora prošlog septembra, tužioci su rekli da su istražitelji pronašli zlatne poluge i koverte pune gotovinom u jaknama u Menendezovom stanu.

Takođe su rekli da je biznismen Vael Hana organizovao sastanke između Menendeza i egipatskih zvaničnika, koji su vršili pritisak na senatora da potpiše vojnu pomoć.

Zauzvrat, Hana je Menendezovu suprugu stavila na platni spisak kompanije koju je kontrolisao, rekli su tužioci. Hana se izjasnio da nije kriv.

Tužioci su u januaru podigli opširniju optužnicu protiv Menendeza, optužujući ga da je pomogao biznismenu iz Nju Džersija da traži ulaganje od katarske kompanije koja je povezana sa vladom te bliskoistočne zemlje.

Menendez se opirao pozivima da podnese ostavku, uključujući i pozive drugih demokrata. On je privremeno podneo ostavku na mesto predsednika komiteta za spoljne poslove Senata nakon što je optužen u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.