Američki izveštaj: Balkan i dalje značajan tranzitni put za narkotike

Izvor: Southeast European Times, 03.Mar.2010, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki izveštaj: Balkan i dalje značajan tranzitni put za narkotike

Zbog svog strateškog položaja, između centara proizvodnje u jugozapadnoj Aziji i potrošača u zapadnoj Evropi, Balkan je i dalje ključni put za krijumčarenje narkotika, zaključuje američki Stejt department u svom novom izveštaju.

03/03/2010

(Sofijska novinska agencija, Radio Srbija - 02/03/10; američki Stejt department, MIA - 01/03/10)

Balkan je i dalje značajan put za prebacivanje nezakonitih narkotika iz proizvodnih i prerađivačkih centara u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << jugozapadnoj Aziji u zapadnu Evropu, rekao je američki Stejt department u svom 27. godišnjem Izveštaju o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika, koji je objavljen u ponedeljak (1. marta).

U prvom delu studije, koja ima preko 900 strana, razmotreni su napori koje su 130 zemalja i pravosuđa uložili tokom 2009. godine, kako bi izašli na kraj sa unutrašnjim problemima vezanim za narkotike i ispunili međunarodne obaveze.

U drugom delu izveštaja naglašeni su najznačajniji koraci koje je preduzelo 60 zemalja -- klasifikovanih kao "zemlje u kojima se odvija veliko pranje novca" -- tokom prošle godine, u cilju unapređivanja režima protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Među navedenim zemljama nalaze se Kipar, Grčka i Turska.

U izveštaju su Rumunija, Srbija i Turska opisane kao značajne tranzitne zemlje duž istorijskog Balkanskog puta za prebacivanje narkotika iz zemalja na istoku, u kojima se droga proizvodi, do potrošača u Evropi.

Rumunija se nalazi na severnom delu Balkanskog puta za opijum, morfijumsku bazu i heroin, koji se prenose iz Avganistana u Evropu. Skoro 80 odsto narkotika koji uđu u zemlju je, kako se smatra, na putu za zapadnu Evropu.

"Veruje se da su heroin, ekstazi i drugi narkotici uskladišteni u velikim količinama u Rumuniji, gde čekaju dalji transport", ističe se u izveštaju. Zemlja takođe služi kao tranzitna tačka za prenošenje sintetičkih droga i hemikalija za proizvodnju droge, prema Turskoj i dalje do Avganistana. Postoje nagoveštaji da je Rumunija možda počela da igra sve veću ulogu kao transportna tačka za prenošenje kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu, navodi se u izveštaju.

Uprkos izazovima sa kojima se zemlja suočava kao rezultat globalne finansijske i ekonomske krize, "rumunske vlasti nastavljaju blisko da sarađuju sa američkim i regionalnim kolegama na uspešnim i efektivnim međunarodnim operacijama zaplenjivanja", ukazuje se u dokumentu.

Kao i u slučaju Rumunije, samo mala količina narkotika prokrijumčarenih u Srbiju ostaje u zemlji, za domaću potrošnju. Mada je heroin opisan kao najučestaliji narkotik koji se transportuje iz centralne Azije duž Balkanskog puta, srpske grupe organizovanog kriminala, kako se smatra, sve više krijumčare kokain iz Južne Amerike direktno u Zapadnu Evropu.

Pored toga što je značajna tranzitna tačka na putu za prebacivanje opijata iz jugozapadne Azije za Evropu, Turska takođe "služi kao polazno mesto velikim krijumčarima narkotika i posrednicima", navodi se u izveštaju. Takođe se ukazuje da se "određeni deo prerade opijuma i morfijumske baze iz Avganistana odvija u blizini tursko-iranske granice" i da su mnogi veliki krijumčari čije je sedište u Turskoj etnički Kurdi ili Iranci.

"Velike organizacije za krijumčarenje narkotika i veliki krijumčari sa sedištem u Turskoj često su umešani i u proizvodnju i u transport heroina", kažu vlasti. "Više njih je takođe bilo uključeno u proizvodnju i/ili krijumčarenje sintetičkih droga."

Grčka, koja se takođe nalazi na tradicionalnom Balkanskom putu, nazvana je "prolazom" u tranzitu nezakonitih narkotika i švercovane robe. Autori izveštaja ističu da se, zbog svog geografskog položaja, Grčka preferira kao zemlja za transport droge na putu ka zapadnoj Evropi.

Od drugih zemalja na tom putu, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo i Crna Gora, opisane su kao tranzitne tačke, dok je Makedonija opisana kao "ni veliki proizvođač, ni značajna regionalna tranzitna tačka za nezakonite narkotike".

Pored toga što je tranzitna zemlja, Bugarska je i proizvođač nezakonitih narkotika, posebno stimulanata amfetaminskog tipa, ukazuje se u izveštaju, a Albanija se navodi kao proizvođač kanabisa za tržišta u Evropi.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.