Američki ambasador promenio ploču, sad može o podeli

Izvor: B92, 20.Jul.2018, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ambasador "promenio ploču", sad može o podeli

Priština -- Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je kasno sinoć da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podeli Kosova.

Ta njegova izjava je u suprotnosti sa ranijim izjavama u kojima je podelu ocenio kao opasnu opciju.

Delavi, učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV, nije pomenuo crvene linije američke strane o podeli Kosova koje je izrekao u decembru. On je rekao da je američka podrška kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da će se nastaviti.

Na pitanje da li isključuje podelu Kosova ili je ne isključuje, Delavi je rekao kako ne želi da govori o onome što može biti elemenat konačnog sporazuma.

"Neću govoriti o detaljima, o tome u kojoj će se sali ili okruglom stolu to dogoditi. Posebno ne ako to treba da prethodi diskusiji u kojoj bi trebalo da bude veće prisustvo kosovskih političkih partija. Svi treba da uđu u igru i da govore o ovim stvarima", kazao je Delavi.

"Kosovo treba da utvrdi svoje ciljeve, treba da se potrudi da se postigne neku vrstu konsenzusa oko tih ciljeva i to su pitanja na kojima sam usredsređen sada", kazao je on.

Upitan da li treba da bude crvenih linija i sa kosovske strane u dijalogu sa srpskom, američki ambasador je rekao da je na Kosovu da pronađe koji su njeni ciljevi.

"Mislim da je Kosovo sada u jedinstvenom istorijskom trenutku kada može da osigura svoju budućnost, budućnost dece i da ostavi iza sebe nervozu, tenzije i protivrečnosti koje su bile u odnosima između Kosova i Srbije poslednjih godina. Mislim da je značajno da se usredsredimo kako da budućnost svih građana i Kosova i Srbije bude bolja i kako da se pronađu načini normalizacije odnosa na čemu smo radili dugo vremena", kazao je Delavi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delavi ne isključuje podelu Kosova kao rešenje

Izvor: N1 televizija, 20.Jul.2018

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV, nije želeo da isključi podelelu Kosova kao moguće konačno rešenje. On u intervjuu rekao da ne želi "previše da priča o crvenim linijama" i da je na samom Kosovu "da shvati koji su ciljevi"...Delavi...

Nastavak na N1 televizija...

Delavi o podeli Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2018

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je u četvrtak kasno uveče da Priština i Beograd treba da odluče o eventualnoj podeli Kosova, što je u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama u kojima je podelu ocenio kao opasnu opciju...Delavi, učestvujući u TV emisiji , nije pomenuo crvene...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Američki amabasador o Kosovu: Sad može o PODELI

Izvor: OkRadio.rs, 20.Jul.2018

Priština -- Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je kasno sinoć da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Ta njegova izjava je u suprotnosti sa ranijim izjavama u kojima je podelu ocenio kao opasnu opciju.   Delavi, učestvujući u emisiji Rubikon prištinske...

Nastavak na OkRadio.rs...

Šta je stvarno rekao ambasador: Neću da govorim o tome

Izvor: B92, 20.Jul.2018

Priština -- Beogradski i kosovski mediji i agencije preneli su vest da je američki ambasador u Prištini promenio svoj raniji stav o podeli Kosova...Te vesti su usledile nakon intervjua odlazećeg ambasadora u Prištini Grega Delavija za prištinsku KTV. Šta je tačno ambasador rekao u intervjuu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.