Američke trupe čuvaće kosovsku granicu

Izvor: Southeast European Times, 30.Dec.2010, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američke trupe čuvaće kosovsku granicu

Dok se KFOR bude smanjivao, američki mirovni vojnici igraće veću ulogu na nemirnom severu Kosova.

29/12/2010

Muhamet Brajšori za Southeast European Times – 29.12.2010.

Američke trupe u KFOR-u spremne su za raspoređivanje na severnom Kosovu početkom sledeće godine, u sklopu opšteg restrukturiranja snaga, rekli su zvanični izvori SETimesu ove nedelje.

Međutim, „raspoređivanje američkih trupa na severu ne znači da će se povući >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vojnici iz drugih zemalja koji su sada tamo“, rekao je komandant KFOR-a Erhard Buler.

„Bezbednosna situacija na Kosovu poboljšala se poslednjih godina“, izjavio je zamenik šefa KFOR-a za javne poslove Jurgen Bretman SETimesu. Kao rezultat toga, objasnio je on, Savet NATO-a je odlučio da dodatno smanji broj savezničkih snaga na Kosovu i KFOR će zato obaviti određena prilagođavanja.

Broj vojnika biće smanjen sa 8.000 na 5.000, što znači da će postojati dva bataljona, umesto sadašnja četiri.

„Od marta 2011. godine KFOR će imati dve Multinacionalne borbene grupe, jednu sa sedištem u bazi Bondstil, koju će voditi Amerikanci, a drugu sa sedištem u Peći, koju će voditi Italijani“, rekao je Bretman.

„Sve jedinice obe Multinacionalne borbene grupe mogu se raspoređivati širom Kosova; fleksibilne su, mobilne i vazdušno mobilne. Sve u svemu, KFOR će činiti vojnici iz 31 zemlje, smešteni u 12 terenskih kampova širom Kosova“, rekao je on.

U okviru reorganizacije, postojeći KFOR-ov Sektor 2 -- u regionu Gnjilana -- ujediniće se sa KFOR-ovim Sektorom 4 u Mitrovici. U međuvremenu, američke trupe su prošlog leta već preuzele kontrolu nad Sektorom 3, koji obuvata region Prištine.

Komandant američkih vojnika u KFOR-u Fransisko J. Neuman izjavio je da su njegovi vojnici „spremni da reaguju na svaku situaciju u bilo kom delu Kosova“.

Američke trupe imaju više helikoptera nego drugi kontingenti na Kosovu, što ih čini sposobnijim da se angažuju na severu, dodaje on.

Bretman je potvrdio da će američki vojnici učestvovati u čuvanju kosovsko-srpske granice. „Naravno, KFOR će nastaviti da patrolira duž administrativne granice, kao i drugih granica Kosova, kao što je činio i do sada, zajedno sa Kosovskom graničnom policijom, a na administrativnoj graničnoj liniji u tesnoj saradnji sa srpskim oružanim snagama“, rekao je on.

Te promene, naglašavaju izvori iz KFOR-a, ne znače da će Francuska povući svoje vojnike.

„U martu 2011. francuske snage će ostati u KFOR-u i u kampu Novo Selo, u sklopu Borbene grupe Istok, sa sedištem u bazi Bondstil. Znači, situacija će ostati nepromenjena. KFOR će i dalje biti odgovoran za bezbednu i sigurnu klimu i slobodu kretanja širom Kosova“, rekao je Bretman.

„Francuska neće otići sa Kosova“, izjavio je odlazeći komandant francuskog kontingenta Frank Barera. „KFOR se trenutno restrukturira i četiri bataljona će uskoro biti samo dva bataljona, koja će biti spremna da reaguju gde god je potrebno, a francuske snage će uvek biti tu.“

„Američko vojno prisustvo i prisustvo svih drugih zemalja vrlo je važno za bezbednost na severnom Kosovu“, rekao je Barera, opisujući situaciju tamo kao „stabilnu, ali krhku“.

Lokalni analitičari kažu da se nadaju da će restrukturiranje pomoći da se održi stabilnost u delu Kosova koji je ostao uglavnom van kontrole vlade.

„Stavljanjem severnog Kosova pod svoju kontrolu, američke trupe daju signal da će se situacija tamo vratiti vladavini zakona“, rekao je Ramadan Ćehaja, prištinski analitičar za bezbednost.

Generalni direktor Kosovske policije Rešat Malići izjavio je SETimesu da njegove snage „pozdravljaju svaki korak čija je namera povratak vladavine zakona“ na sever Kosova.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.