Američke obaveštajne agencije priznale: Nema dokaza

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 11:28

Američke obaveštajne agencije priznale: Nema dokaza

Američke obaveštajne agencije nisu pronašle direktne dokaze da je kovid-19 izašao iz kineske laboratorije.

Ovo se navodi u izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) saopštila je da i prirodno i laboratorijsko poreklo ostaju verovatni scenariji, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Uočeno je da se većina američkih obaveštajnih agencija slaže da virus nije genetski modifikovan ili "laboratorijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilagođen".

Poreklo pandemije je predmet žučne debate u SAD.

Kina je snažno odbacila teoriju laboratorijskog curenja.

Izveštaj ODNI objavljen je sinoć nakon što je Kongres usvojio zakon u martu koji daje američkim obaveštajnim službama rok od 90 dana da skinu tajnost sa onoga što su saznali o Institutu za virusologiju u Vuhanu (WIV).

Centralna obaveštajna agencija (CIA) i još jedna agencija i dalje nisu u stanju da utvrde tačno poreklo pandemije kovid-19, jer se obe (prirodne i laboratorijske) hipoteze oslanjaju na značajne pretpostavke ili se suočavaju sa izazovima sa konfliktnim izveštavanjem, navodi se u izveštaju objavljenom na 10 stranica.

Četiri agencije veruju da je virus prenet sa životinja na ljude, navodi se u izveštaju.

Dve agencije - Odeljenje za energetiku i FBI - i dalje veruju da je virus procurio iz laboratorije.

U izveštaju se navodi da američka obaveštajna zajednica još uvek ne može da isključi mogućnost da je virus došao iz laboratorije.

Sve američke obaveštajne agencije slažu se da kovid-19 nije razvijen kao biološko oružje, navodi se u izveštaju.

U njemu se navodi da su WIV i kineska vojska sarađivale u radu na koronavirusu za potrebe javnog zdravlja, ali ne i na infekcijama koje su verovatno mogle da izazovu kovid-19.

Ali u izveštaju se, takođe, navodi da su naučnici u WIV-u konstruisali "himere" ili kombinacije koronavirusa i koristili tehnike obrnute genetske klonacije koje bi mogle da sakriju namerne promene.

Navodi se i da neki istraživači verovatno nisu koristili adekvatne mere predostrožnosti pre pandemije.

Međutim, američke obaveštajne službe nisu upoznate sa specifičnim incidentom biološke bezbednosti u laboratoriji u Vuhanu koji je izazvao epidemiju kovid-19, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gde je i kako nastao smrtonosni virus: FBI smatra da je procurio iz kineske laboratorije

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 10:57

Američke obaveštajne agencije nisu pronašle direktne dokaze da je korona virus nastao u kineskoj laboratoriji, navodi se u izveštaju...Većina američkih obaveštajnih agencija slaže se da koronavirus nije genetski modifikovan ili prilagođen laboratoriji...Kina je oštro odbacila teoriju o curenju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.