Amber alert sistem omogućiće brži nalazak otete dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amber alert" sistem omogućiće brži nalazak otete dece

Fondacija "Tijana Jurić" pokrenula je inicijativu za uvođenje "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta, koji je već dao dobre rezultate u nekim zemljama, i omogućio pronalazak dece, kažu predstavnici te fondacije.

Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, istakao je da je vrlo važno da se odmah krene u potragu za nestalom decom i da je zbog toga značajno uvođenje "Amber alert sistema".

On je naveo da je sistem nastao u SAD i da je na primer, u 2017. godini aktiviran 195 puta, a da je rezultat toga bio da je 193 dece vraćeno kući.

"Da bismo što brže pronašli oteto dete, a prošle godine je nestalo 1.594 dece, i do kraja godine nismo znali šta se dogodilo sa 11 njih, predložili smo uvođenje tog sistema. Odmah po nestanku deteta i prijave policiji, policija šalje informaciju medijima, portalima, mobilnim operaterima o nestanku deteta, a oni tu informaciju ponavljaju", kaže Jurić za Tanjug.

U evropskim zemaljama, na primer, Belgiji taj sistem se pokrene dva ili tri puta godišnje, naveo je Jurić.

Jurić je istakao i da je potrebna veća uključenost celokupnog društva u rešavanje ovog problema.

Sistem "Amber alert" pokrenut je u Americi posle smrti jedne devojčice koja je oteta i ubijena, a ubica nije nikad pronađen, a funkcioniše u velikom broju zemalja kako Evrope tako i SAD.

Jurić je naveo i podatak da se ako se oteto dete ne pronađe za 3, 5 sata smrtnost u tom slučaju je 75 odsto, i da je slucaj njegove ćerke Tijane Jurić bio baš takav.

"Sistem funkcioniše tako da se cela država uključuje kad je dete oteto, a postoje određeni kriterijumi za to i ne pokreće se tako nešto svaki dan i u svakoj situaciji već, na primer, u situacijama kada je dete bolesno, kad je u životnoj opasnosti, ili mu treba lek, kada ima manje od 14 godina ... To su samo neki od kriterijuma koji su važni", istakao je Jurić.

Navodi i da bi sistemom rukovodili obučeni ljudi koji bi znali da prepoznaju i procene da li je situacija alarmantna.

Jurić kaže da predstavnici fondacije očekuju razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i da se nadaju podršci za uvođenje sistema "Amber alert".

"Mislim da ćemo imati podršku države i važno je da delujemo preventivno, a da ne čekamo samo da nam se dešavaju tragedije pa da onda reagujemo", rekao je on.

Kaže da je važno da se razgovara i sa ostalim činiocima koji bi učestvovali u ovom sistemu, operaterima, medijima...

Ističe da je važno da država shvati važnost jednog takvog projekta, koji se pokazao efikasnim i u drugim zemljama, a koji nije skup.

Za njegovu implementaciju ne bi trebalo više od godinu dana, dodao je Jurić.

Fondacija je pripremila i spot- priču o otmici devojcice koja se završava srećno zahvaljujući upravo "Amber alert" sistemu, koji u traganje za otetim detetom uključuje citavo društvo - i institucije i obične ljude, dok se u potragu kreće odmah.

Premijerka Ana Brnabić rekla je prošle nedelje da je Vlada Srbije otvorena za saradnju sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kao i sa civilnim društvom, kako bi se bezbednost dece u Srbiji poboljšala.

Ona je pozvala osnivača Fondacije "Tijana Jurić", Igora Jurića, da ove sedmice razgovaraju o uvođenju "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.

"Moja poruka je da moramo brže da radimo i da se svi uključimo, jer kao društvo imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo. Hajde da svi zajedno radimo da povećamo bezbednost dece", rekla je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.