30. septembar  2019. 14.53  | Izvor: Tanjug

"Amber alert" sistem omogućiće brži nalazak otete dece

BEOGRAD -

Fondacija "Tijana Jurić" pokrenula je inicijativu za uvođenje "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta, koji je već dao dobre rezultate u nekim zemljama, i omogućio pronalazak dece, kažu predstavnici te fondacije.

Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, istakao je da je vrlo važno da se odmah krene u potragu za nestalom decom i da je zbog toga značajno uvođenje "Amber alert sistema".

On je naveo da je sistem nastao u SAD i da je na primer, u 2017. godini aktiviran 195 puta, a da je rezultat toga bio da je 193 dece vraćeno kući.

"Da bismo što brže pronašli oteto dete, a prošle godine je nestalo 1.594 dece, i do kraja godine nismo znali šta se dogodilo sa 11 njih, predložili smo uvođenje tog sistema. Odmah po nestanku deteta i prijave policiji, policija šalje informaciju medijima, portalima, mobilnim operaterima o nestanku deteta, a oni tu informaciju ponavljaju", kaže Jurić za Tanjug.

U evropskim zemaljama, na primer, Belgiji taj sistem se pokrene dva ili tri puta godišnje, naveo je Jurić.

Jurić je istakao i da je potrebna veća uključenost celokupnog društva u rešavanje ovog problema.

Sistem "Amber alert" pokrenut je u Americi posle smrti jedne devojčice koja je oteta i ubijena, a ubica nije nikad pronađen, a funkcioniše u velikom broju zemalja kako Evrope tako i SAD.

Jurić je naveo i podatak da se ako se oteto dete ne pronađe za 3, 5 sata smrtnost u tom slučaju je 75 odsto, i da je slucaj njegove ćerke Tijane Jurić bio baš takav.

"Sistem funkcioniše tako da se cela država uključuje kad je dete oteto, a postoje određeni kriterijumi za to i ne pokreće se tako nešto svaki dan i u svakoj situaciji već, na primer, u situacijama kada je dete bolesno, kad je u životnoj opasnosti, ili mu treba lek, kada ima manje od 14 godina ... To su samo neki od kriterijuma koji su važni", istakao je Jurić.

Navodi i da bi sistemom rukovodili obučeni ljudi koji bi znali da prepoznaju i procene da li je situacija alarmantna.
Jurić kaže da predstavnici fondacije očekuju razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i da se nadaju podršci za uvođenje sistema "Amber alert".

"Mislim da ćemo imati podršku države i važno je da delujemo preventivno, a da ne čekamo samo da nam se dešavaju tragedije pa da onda reagujemo", rekao je on.

Kaže da je važno da se razgovara i sa ostalim činiocima koji bi učestvovali u ovom sistemu, operaterima, medijima...

Ističe da je važno da država shvati važnost jednog takvog projekta, koji se pokazao efikasnim i u drugim zemljama, a koji nije skup.

Za njegovu implementaciju ne bi trebalo više od godinu dana, dodao je Jurić.

Fondacija je pripremila i spot- priču o otmici devojcice koja se završava srećno zahvaljujući upravo "Amber alert" sistemu, koji u traganje za otetim detetom uključuje citavo društvo - i institucije i obične ljude, dok se u potragu kreće odmah.

Premijerka Ana Brnabić rekla je prošle nedelje da je Vlada Srbije otvorena za saradnju sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kao i sa civilnim društvom, kako bi se bezbednost dece u Srbiji poboljšala.
Ona je pozvala osnivača Fondacije "Tijana Jurić", Igora Jurića, da ove sedmice razgovaraju o uvođenju "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.

"Moja poruka je da moramo brže da radimo i da se svi uključimo, jer kao društvo imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo. Hajde da svi zajedno radimo da povećamo bezbednost dece", rekla je Brnabić.

Srodne vesti