Ambasadorka Indije: Pitanje Kosova rešiti mirnim putem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Indije: Pitanje Kosova rešiti mirnim putem

BEOGRAD -

Indija smatra da suverenitet i teritorijalni integritet međunarodnih granica treba u potpunosti da se poštuje i da pitanje srpske južne pokrajine treba rešiti mirnim putem, izjavila je ambasadorka Indije u Beogradu Nengče Louvum.

"Stav Indije ostaje nepromenjen, a to je da vrhovnu vlast i teritorijalni integritet međunarodnih granica treba u potpunosti da poštuju sve države i da pitanje Kosova bude rešeno mirnim sredstvima", rekla je ambasadorka Louvum u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Tanjug, vođenom uoči 15. avgusta, Dana nezavisnosti Indije.

Ambasadorka Louvum je navela da spor oko KIM može biti rešen jedino konsultacijama i dijalogom zainteresovanih strana, a ne konfrontacijom ili vojnom akcijom, "jednostranom ili bilo kojom drugom".

Najveća demokratija na svetu

Najveća demokratija u svetu i jedna o najuticajnijih država u međunarodnoj zajednici ne nepriznaje to što su privremene institucije u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost Kosmeta.

To je jedan od pokazatelja veoma dobrih odnosa zvaničnih Nju Delhija i Beograda, koji traju već decenijama, a čija je snažna osnova ustanovljena u 1950-tim, u vreme predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i indijskog premijera Džavaharlala Nehrua.

Danas je, međutim, prema mišljenju ambasadorke Louvum potrebno međusobne odnose uskladiti sa novim izazovima i potrebama.

"U poslednje dve decenije, na svetskoj političkoj sceni je došlo do ogromnih promena, zbog čega i odnosi Indije i Srbije treba da budu postavljeni da mogu da odgovore novim izazovima i težnjama obe države", rekla je Louvum, dugogodišnji karijerni diplomata.

Veze Indije i Srbije

Ambasadorka je navela da veze Indije i Srbije treba unaprediti u oblastima trgovine i investicija, nauke i tehnologije, poljoprivrede, kulture, zdravstva. Dobro je što u tim sektorima već postoje mehanizmi potrebni da dve zemlje ožive saradnju, ocenila je ona.

Louvum je ukazala da iako Indija i Srbija imaju dobre prijateljske odnose, privredna saradnja i dalje ostaje na niskom nivou.

"Indijske firme su u veoma prisutne u većini delova sveta, gde su po kvalitetu proizvoda i cenama konkurentne najboljima. U Srbiji, međutim, poslovanje indijskih preduzeća je skoro neprimetno", iznela je ona.

Ambasadorka smatra da bi, radi menjanja takvog stanja, "možda Srbija trebalo da promeni svoje viđenje Indije" i da na tu zemlju gleda "kao na potencijalnog investitora i trgovinskog partnera."

Sa druge strane, Louvum je konstatovala da postoje oblasti u kojima je sprska privreda "odlična" i gde Indija može da ima koristi. Ona je izdvojila naučna istraživanja u poljoprivredi, razvoj semenskih sorti, tehnologije koja se koristi posle žetve, preradu hrane, ali i građevinarstvo, namensku industriju i druge.

Ambasada pomaže poslovanje

"Ambasada će biti srećna da pomogne srpskim kompanijama u poslovanju sa Indijom," poručila je Louvum.

Indija, druga najmnogoljudnija zemlja na svetu, dočekuje sezdeset treću godišnjicu nezavisnosti sa ukupnim domaćim proizvodom koji je četvrti po veličini mereno paritetom kupovne moći (preko 3,5 biliona američkih dolara) i 284 milijardi USD deviznih rezervi.

Članica je Grupe 20 najrazvijenijih i velikih privreda u usponu, a sa Brazilom, Rusijom i Kinom je oformila BRIK, simbol zaokreta u moći u svetskoj ekonomiji od razvijenih ka zemljama u razvoju.

"Danas kada slavimo 63 godine nezavisnosti, rekla bih da je iskustvo Indije u ostvarivanju težnji više od milijardu ljudi različitih etničkih grupa, religija, jezika i ekonomskog statusa, i sve to unutar dogovornog demokratskog okvira, jedinstveno i bez presedana" zaključila je ambasadorka Louvum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.