Ambasada SAD zabrinuta zbog pretnji novinarima i aktivistima civilnog društva u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Feb.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD zabrinuta zbog pretnji novinarima i aktivistima civilnog društva u Srbiji

Ambasada SAD u Beogradu izrazila je danas zabrinutost zbog pretnji nasiljem prema novinarima, aktivistima civilnog društva i političarima u Srbiji.

"Slobodni mediji i zdravo civilno društvo su temelj demokratije", navela je američka ambasada na svom Tviter nalogu.

Ambasada je izrazila uverenje da su i srpske vlasti zabrinute zbog toga i očekivanje da će se sve pretnje istražiti.

"Nadamo se da će nadležni organi brzo istražiti sve pretnje kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obezbedilo bezbedno okruženje za sve građane Srbije", navodi se u poruci.

Bojkot izbora i skupštine unutrašnja stvar Srbije

Pitanje eventualnog bojkota izbora i bojkota u Skupštini unutrašnja je stvar Srbije koju bi trebalo u obzir da uzmu građani i čelnici Srbije, saopštila je danas Ambasada SAD u odgovoru na upit Radija slobodna Evropa o stanju demokratije u srpskom parlamentu i bojkotu skupštinskih zasedanja na koji se odlučio deo opozicije.

Jedan od lidera opoziconog bloka Savez za Srbiju Vuk Jeremić prethodno je izjavio da SAD ne podržavaju odluku ovog političkog saveza da bojkotuju institucije, kao i eventualne vanredne izbore pod trenutnim uslovima.

"SAD su utemeljene na načelu vlasti čija pravednost počiva na saglasnosti građana, a demokratski legitimitet stiče kroz periodične slobodne i poštene izbore. Da bismo bolje razumeli srpsko društvo, susrećemo se s predstavnicima širokog spektra srpske politike i društva. Ohrabrujemo građane da u potpunosti učestvuju u svim aspektima demokratskog društva", navedno je u odgovoru Ambasade SAD u Beogradu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.