Amal Kluni specijalna izaslanica britanske vlade za slobodu medija

Izvor: B92, 06.Apr.2019, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amal Kluni specijalna izaslanica britanske vlade za slobodu medija

London -- Advokatica za ljudska prava Amal Kluni imenovana je za specijalnu izaslanicu britanske vlade za pitanja slobode medija, saopštilo je britansko MSP.

Kluni i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant će raditi na „suprotstavljanju drakonskim zakonima koji sprečavaju novinare da obavljaju svoj posao", saopšteno je iz ministarstva.

Hant je rekao da je nasilje prema novinarima dostiglo „uznemirujući nivo na globalnom nivou", preneo je BBC.

Kluni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja neće biti plaćena za ovu funkciju, izjavila je da je počastvovana ovom dužnošću.

“Braneći novinare, imala sam uvid iz prve ruke u načine na koje su novinari ugroženi i zatvarani u pokušaju da se njihov glas utiša i spreče slobodni mediji", navela je Kluni, koja je prošle godine bila u pravnom timu odbrane dvojice novinara agencije Rojters zatočenih u Mjanmaru.

Advokatica britansko-libanskog porekla je poznata po odbranama brojnih aktivista i boraca za ljudska prava.

Tokom 2015. bila je u pravnom timu koji je radio na oslobađanju dvojice novinara televizije Al Džazira uhapšenih u Egiptu.

Nedavno je zastupala Nadiju Murad, dobitnicu Nobelove nagrade za mir, koju je zarobila i mučila Islamska država.

Amal Kluni je udata za poznatog američkog glumca Džordža Klunija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.