Altenativne sankcije sve češće u Srbiji

Izvor: Blic, 07.Apr.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Altenativne sankcije sve češće u Srbiji

Od početka primene alternativnih sankcija u Srbiji 2009. godine u javnom interesu je radilo ukupno 359 osuđenih, dok je na uslovnoj osudi za zaštitnim nadzorom bilo njih tridesetak.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivčnih sankcija, trenutno kaznu rada u javnom interesu izdržava 43 osuđenika, a na uslovnoj osudi sa zaštitnim nadzorom nalazi se 20 osoba.

Kazne rada u javnom interesu u toku 2010. godine izvršilo je 17 osuđenih, 2011. njih 99, prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 205, a do kraja marta ove godine 38 osuđenih.

Primena te vrste sankcija počela 2009. godine otvaranjem neophodnih kancelarija, najpre u Beogradu, a kasnije u Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Somboru i Nišu, rekla je načelnica za tretman i alternativne sankcije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Dušanka Garić u intervjuu Tanjugu.

Ona je navela da je u toku ove godine planirano da bude otvoreno još sedam kancelarija - u Pančevu, Smederevu, Požarevcu, Čačku, Leskovcu, Užicu i Sremskoj Mitrovici.

Garićeva je ukazala da, prema podacima kojima raspolaže Uprava, sud alternativne sankcije najčešće izriče zbog krivičnih dela iz oblasti saobraćaja, nedozvoljenog priključivanje na elektro mrežu i blaže oblike remećenja javnog reda i mira.

Što se tiče uslovne osude sa zaštitnim nadzorom, ona je kao primer navela, odluke suda u Novom Sadu "prekršiocima" sa "Egzita" kod kojih je nađen po jedan džoint.

Garićeva je ukazala da se tokom izvršenja uslovne osude sa zaštitnim nadzorom osuđenik obučava "nekoj vrsti socijalnih veština", kao što je javljanje Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Takođe, poverenici za alternativne sankcije osuđene povezuju i sa specijalnim savetovalištima ukoliko je to određeno rešenjem suda, navela je ona.

Ukoliko je pak reč o zavisnicima, sud često kao obavezu određuje da se uzdržava od upotrebe droge ili alkoholnih pića, pa se ta obaveza realizuje u saradnji sa stručnjacima iz Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukazala je načelnica za tretman i alternativne sankcije.

Što se tiče rada u javnom interesu, sud može da izrekne kaznu od najviše 360 sati rada u javnom interesu i to za krivična dela za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Alternativne sankcije sve češće u Srbiji

Izvor: Akter, 07.Apr.2013

Od početka primene alternativnih sankcija u Srbiji 2009. godine u javnom interesu je radilo ukupno 359 osuđenih, dok je na uslovnoj osudi za zaštitnim nadzorom bilo 30

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.