Alpinisti u Ovčar banji

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinisti u Ovčar banji

Ovčar banja je značajno evropsko odredište alpinista. U organizaciji Planinarskog saveza Srbije, na planini Kablar nedavno je održan Slovenačko-hrvatsko-srpski kup u penjanju suvim stenama uz pomoć zimskih alpinističkih alata. Ovo je treći put da se u Ovčar banji okupe najbolji penjači iz celog regiona.
Spretnost, snaga, upornost i posvećenost alpinizmu je simulacija penjanja u ledu na prirodnoj steni. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Za nekolio sati takmičenja, ispenjano je 8 alpinističkih putanja dužine od 10 do 15 metara.

"Utakmica za žene se završila. Sve smo se dobro borile. Meni je uspelo doći do vrha smeri što sam jako sretna. Smer je jako težak ali lijep", kaže Maja Šuštar iz Slovenije, koja je osvojila prvo mesto.
"Ponovo se veselimo jer možemo da okupimo najbolje penjače regiona. Naš kvalitet organizacije takmičenja je to dokazao. Ove godine posetio nas je rekordni broj takmičara iz Slovenije, ukupno imamo 22 takmičara", priča Katarina Manovski.
Svoje veštine takmičari su pokazali najpre u kvalifikacijama a zatim i na finalnom previsnom i izuzetno zahtevnom plafonskom penjanju na stenama Kablara.
"Svaki put sve je više takmičara. Alpinističke smeri su visoko rangirane. Kvalitet penjača je kao u Evropi a ako ubuduće opremimo penjalište, novim težim putanjama, biće to svetski nivo takmičenja", objašnjava Miha Habjan, Slovenija.
"Slovenci su poznati po svim alpskim disciplinama. Naše takmičenje je u rangu sa ABA ligom ili Jadranskom ligom", dodaje Petar Šundarić, alpinistički instruktor iz Čačka.
Ekipno najviše bodova i prvih mesta u ženskoj i muškoj konkurenciji osvojila je reprezentacija Slovenije. Srpska takmičarka Katarina Manovska bila je druga a Milan Makojević iz Čačka treći na ovogodišnjem penjačkom kupu u Ovčar banji.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.