Alpinisti povređeni u lavini

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinisti povređeni u lavini

Snežna lavina zahvatila četvoricu alpinista prilikom uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trojica van životne opasnosti, a potraga za četvrtim alpinistom još uvek traje.

Tokom uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, snežna lavina zahvatila je četvoricu alpinista, od kojih su trojica pronađeni, dok se za jednim intezivno traga, javlja Hrvatska gorska služba. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Kako prenose lokalni mediji, dvojica od trojice pronađenih alpinista su povređeni i njih će pokušati da helikopterom prebace u bolnicu ukoliko vremenske prilike to dopuste. U protivnom, sa planine će ih spustiti pristigli gorski spasioci.

"U teškom su stanju i zadobili su višestruke prelome, ali prve informacije govore da su izvan životne opasnosti", navodi Gorska služba.

Prema Kamešnici krenule su i ekipe sa psima.

Poziv gorskoj službi uputio je oko 14 sati jedan od alpinista zahvaćenih lavinom, a na teren je poslat i helikopter sa timom spasilaca i dva lekara.

Neizvesno je hoće li helikopter zbog niske oblačnosti moći da nadleti mesto nesreće, pa su upućene i zemaljske ekipe gorskih spasilaca iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra koji će se probijati ka mestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme.

Radi se o lavini koja je veoma duga i koja se pokrenula na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potraga za alpinistom u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 23.Feb.2013

Snežna lavina zahvatila četvoricu alpinista prilikom uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trojica van životne opasnosti, a potraga za četvrtim alpinistom još uvek traje...Tokom zimskom uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.