Potraga za alpinistom  u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za alpinistom u Hrvatskoj

Snežna lavina zahvatila četvoricu alpinista prilikom uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trojica van životne opasnosti, a potraga za četvrtim alpinistom još uvek traje.

Tokom zimskom uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici između Hrvatske i BiH, snežna lavina zahvatila je danas četvoro alpinista od kojih su trojica pronađena dok se za četvrtim još traga.

Hrvatska gorska služba spašavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (HGSS) saopštila je večeras da uprkos kiši, snegu i noći 60 pripadnika te službe, zajedno sa kolegama iz Livna, i dalje traga za alpinistom nestalim u lavini. Na putu su i gorski spašavatelji iz Ogulina, a ujutro na teren stižu nove snage.

Trojica povređenih alpinista spuštena su u dolinu, a potom helikopterom Hrvatskom ratnog vazduhoplovstva prebačeni u bolnice u Splitu i u Livnu. Nisu u životnoj opasnosti.

HGSS je dojavu o nesreći primio oko 14 časova od jednog od alpinista zahvaćenih lavinom.

Hrvatski mediji navode da je reč o lavini koja je vrlo duga, oko 500 metara, i koja se pokrenula na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine.

Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben sa najvišim vrhovima Konj (1.856 metara), Kurljaj i Garjeta se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s Hrvatske strane Glavaš (1.308 metara).

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.