Alkalaj: Drina ne pripada Srpskoj?!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2011, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkalaj: Drina ne pripada Srpskoj?!

Sarajevo tvrdi da RS ruši Dejtonski sporazum, jer sa Italijom i Srbijom gradi hidroelektrane.

Projekat Srbije i Republike Srpske "Gornja Drina", koji predviđa izgradnju više hidroelektrana u vrednosti od 1,2 milijarde evra poslužio je povod za još jedan napad zvaničnog Sarajeva na vlast u Banjaluci. Naime, iako su još u septembru 2010. godine Srbija i RS dogovorile ovaj projekat, bosanski zvaničnici su oštro reagovali tek juče kada je postalo jasno da će strateški partner >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srba u ovom poslu biti - Italija.

Predsednik RS Milorad Dodik razgovarao je prekjuče u Rimu s italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem o realizaciji zajedničkih projekata RS, Srbije i Italije u elektroenergetskom sektoru.

- Formirano je zajedničko preduzeće elektroprivreda RS, Srbije i Italije za izgradnju hidroelektrana u srednjem toku Drine. Razgovarali smo o detaljima koji bi trebalo da ubrzaju realizaciju ovog projekta - kazao je Dodik.

On je naglasio da je Berluskoni podržao realizaciju ovog projekta, u koji će "trilateralno biti uključeni RS, Srbija i Italija".

- Na bazi zajedničkog preduzeća koje se formira biće urađeni projekti i obezbeđena finansijska konstrukcija od strane italijanske vlade i italijanskog partnera. RS će biti delom suvlasnik tog zajedničkog preduzeća, uz obavezu da obezbedi logistiku kako bi se projekat realizovao - kazao je Dodik.

Povodom sastanaka i razgovora koji su obavljeni u Italiji između predstavnika RS i italijanskog vrha, šef bosanske diplomatije BiH Sven Alkalaj juče je hitno zatražio sastanak sa ambasadorom Italije u BiH Raimondom de Kardonaom.

Kako je saopšteno "Alkalaj je skrenuo pažnju ambasadoru Italije da su razgovori u Rimu obavljeni mimo znanja nadležnih državnih institucija BiH, te da je reka Drina, u onom delu u kom predstavlja međunarodnu granicu Bosne i Hercegovine u isključivoj nadležnosti vlasti u Sarajevu".

- Bilo kakvi projekti entiteta na reci Drini stoga predstavljaju grubo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma - rekao je Alkalaj.

Zato je zbog navodne zaštite Bosne i Hercegovine i njenih interesa ministar Alkalaj u razgovoru s italijanskim ambasadorom insistirao na poštovanju državnosti BiH u svim budućim susretima ovakve vrste, a posebno o temi eksploatacije energetskih resursa reke Drine od Italije, Srbije, te jednog od entiteta Bosne i Hercegovine - Republike Srpske.

Ministar Alkalaj će o ovoj temi danas u Trstu razgovarati i s ministrom spoljnih poslova Italije Frankom Fratinijem.

U Republici Srpskoj ne potresaju se mnogo zbog izjava iz Sarajeva, dok je predsednik RS Milorad Dodik najavio da će se uskoro sastati i sa čelnim ljudima Ruske Federacije.

Italijani smatraju da reka Drina ima u Evropi najveći hidropotencijal za dobijanje čiste energije. Zato ne čudi što su sa vladama Srbije i RS već potpisali nekoliko sporazuma o saradnji na korišćenju potencijala ove reke. Ministar ekonomskog razvoja Italije Stefano Salja, koji je 2010. godine prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji u Beogradu, rekao je da je Italija zainteresovana da uvozi struju sa Balkana i da su se sve zemlje EU obavezale da će do 2020. godine koristiti 20 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Alkalaj: Drina ne pripada Srpskoj?!

Izvor: TvojPortal.com, 10.Jun.2011

/vesti online/ Sarajevo tvrdi da RS ruši Dejtonski sporazum, jer sa Italijom i Srbijom gradi hidroelektrane.. Projekat Srbije i Republike Srpske "Gornja Drina", koji predviđa izgradnju više hidroelektrana u vrednosti od 1,2 milijarde evra poslužio je povod za još jedan napad zvaničnog Sarajeva...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.