Alipej u Srbiji podstakao bi razvoj i modernizaciju tržišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alipej u Srbiji podstakao bi razvoj i modernizaciju tržišta

Najave da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko "Alipeja" - platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu koju je kreirala "Alibaba grupa" veoma je važna vest za potrošače, a to bi podstaklo i dalji razvoj tržišta u narednom periodu, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Reč je o platformi za mobilna plaćanja, koja ima gotovo milijardu korisnika.

Da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plaćanja preko "Alipeja" najavila je predsednica vlade Ana Brnabić prilikom posete Hangdžou, i nakon obilaska kompanije "Alilbaba".

"Nadam se da u narednih nekoliko meseci završavamo sa "Ali pejom" za njihov sistem uplata, odnosno platni promet u Srbiji", rekla je Brnabić i dodala da bi to bilo važno i za sve veći broj kineskih turista koji dolaze u Srbiju.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije kaže za da je to dobra vest, kako za dalji razvoj tržišta, tako i za potrošače.

Ističe da je to vazno i za podsticanje sličnih aplikacija, ali i za kineske turiste koji dolaze u Srbiju, jer više od milijardu njih u Kini koristi ovu aplikaciju, te se najveći deo prometa se obavi tim platnim sredstvom.

U Kini je, kaže omogućeno da se roba široke potrošnje, u supermarketima plati na ovaj način, a takođe i taksi usluge i slično...

Više od 70 odsto transakcija koje se dese na globalnoj platformi "Alibaba grupe" se obave i plati na taj način.

"Veoma je značajna vest u vezi početka funkcionisanja aplikacije i platnog sistema Alipej u našoj zemlji jer posred toga što ćemo mati saradnju sa njima preko komercijalnih banaka, i novi vid plaćanja biće prisutan na našoj teritoriji", rekao je Malinović Tanjugu.

To će kaže, dovesti do dalje modernizacije našeg unutrašnjeg tržišta.

Osvrćući se na posetu delegacije Srbije Kini on je kazao da svakako ona učvršćuje inače dobre prijateljske odnose dve zemlje i značajna je za razvoj trgovine kako u bilateralnim odnosima, tako na našem unutrašnjem tržištu.

Takođe, premijerka je rekla da bi sledeći korak bio logistički centar, kao i da je namera da se nastave razgovori i sa Alibabom i sa drugim kompanijama da otvore svoje razvojne centre u Srbiji.

"Za Srbiju bi to značilo dolazak jednog globalnog sistema na tržište i takođe bi bilo značajno za širi region, podstaklo bi nova mesta i doprinelo da se tržište modernizuje. Svakako da bi dolazak ovakvog velikog sistema značio i kao podstrek domaćim operaterima i u tom smislu je dobro ukoliko do realizacije tog posla dođe", naveo je Malinović.

Inače, kada je reč o najavi da će 2020. godine, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, u Srbiji biti otvoren Regionalni centar za četvrtu industrijsku revoluciju, Malinović je rekao da je takav razvojni centar i ulaganje u industriju znanja značajno za Srbiju i taj sektor predstavlja jednu od komparativnih prednosti.

Sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije, Tijana Maljković rekla je da je kinesko tržište značajno kako za nas, tako i ceo region.

Na prekookeanskim tržištima nastupamo u saradnji sa okolnim zemljama nudeći zajedničke turističke proizvode, kazala je ona za Tanjug.

Kineski turisti su na prvom mestu što se tiče broja dolazaka i noćenja u Srbiji, pored gostiju iz regiona, navela je Maljković.

Za prvih osam meseci broj turista iz Kine porastao je za oko 50 odsto.

Srbija na tom tržištu najviše nastupa sa kulturnim rutama, gastronomskom ponudom i suvenirskim programom, starim zanatima i ponudama iz manjih lokalnih sredina...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KINESKA PLATFORMA USKORO U SRBIJI "Alipej" bi podstakao razvoj i modernizaciju tržišta

Izvor: Blic, 08.Nov.2019

Najave da bi u narednih nekoliko meseci u Srbiji mogao da se očekuje početak plaćanja preko "Alipeja" - platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu koju je kreirala "Alibaba grupa" veoma je važna vest za potrošače, a to bi podstaklo i dalji razvoj tržišta u narednom periodu, ocenjuju u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.