Aleksandar Vučić otvorio francusku kompaniju “Mekafor” u Kikindi (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 20.Okt.2016, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar Vučić otvorio francusku kompaniju “Mekafor” u Kikindi (FOTO)

Fabrika ,"Mecafor products" otvorena je danas u novoj agorindustrijskoj zoni, a svečanom otvaranju pored premijera Aleksandra Vučića , prisustvovali su i Amabasador Francuske u Srbiji, Njena ekselencija Kristin Moro, gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov i veliki broj privrednika iz više evropskih zemalja.



Vučić svečano otvorio fabriku tekstila "Aster" u Nišu

– Kod naših radnika video sam ogromnu želju za radom, prepoznao sam njihovu potrebu da urade nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << za sebe, svoju porodicu i svoj grad. Srbija i Francuska imaju dobre ekonomske odnose i zato ćemo francuskim investitorima omogućiti povoljne uslove kako bi investirali u našu zemlju – istakao je premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić povodom svečanog otvaranja francuske kompanije "Mekafor" u Kikindi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nikolas Grosdidier, predsednik upravnog odbora Mecafor products, istakao je ovom prilikom da ova kompanija, čija je istorija počela još pre 90 godina, danas priprema budućnost sa svojim pogonima u Francuskoj i Španiji, a od sada i u istočnoj Evropi, sa postrojenjem u Srbiji.

Njena Ekselencija Ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro, izjavila je da će Francuska nastaviti da daje podršku Srbiji kada je reč o evrointegracijama:

– Mekafor kompanija je svoje predstavništvo najpre otvorila u Senti, a sada i u Kikindi jer je prepoznala razvoj i potencijal ovoga grada. Za sada zapošljavamo oko 55 radnika, ali namera je da uposlimo još oko 40 radnika. Francuske kompanija u Srbiji za sada zapošljavaju oko 10 hiljada radnika sa tendencijo rasta – izjavila je Moro.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete premijera i pri tom naglasio da je tradicija firme „Mekafor“ duga i da je od male porodične firme prerasla u veliku kompaniju.

– Ponosan sam što smo od malog neuređenog zemljišta stvorili industrijsku zonu. Mekafor je prva firma koja je otvorena na ovoj zoni, plan nam je da idemo dalje i da dovedemo druge investitore koji bi ulagali u naš grad – poručio je Markov.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, osvrnuo se i na dobar geografski položaj Kikinde u ovom delu Banata.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

– Otvaranje graničnog prelaza sa Rumunijom otvorilo je nova investiciona ulaganja, u narednom periodu razgovaraćemo da granični prelaz bude otvoren i za kamione, prelaz i robu, a ne da radi samo 12 sati kao sada. Ovo će biti tema našeg razgovora sa premijerom Rumunije – kazao je premijer.

Vučić je dodao da se u Kikindi očekuje otvaranje i nove kompanije koja bi zaposlila oko 400 radnika. Trenutno u Kikindi posluju dve francuske kompanije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Mecafor products" deo je grupe La Fonte Ardennaise iz Francuske koja poseduje desetak fabrika koje se bave mašinskom obradom i sklapanjem delova za automobilsku industriju, a komponente koje proizvodi ova kompanija koriste se za izradu najpoznatijih marki vozila. Mekafor kompanija se prostire na placu veličine 48.000 kvadratnih metara, a u njenu izgradnju uloženo je 4 miliona evra.

(Dragana Starčević)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.