Albanski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje odluku Mete

Izvor: B92, 13.Jun.2019, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje odluku Mete

Albanski parlament izglasao je rezoluciju kojom se kritikuje i ocenjuje kao neustavna odluka predsednika Ilira Mete da odloži lokalne izbore.

Albanski predsednik prošle subote je poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u Albaniji 30. juna, rekavši da će glasanje biti nedemokratsko bez učešća opozicije na izborima.

Kako je navedeno u rezoluciji, takav potez predsednika je ocenjen kao „apsolutno nevažećim, prekoračivši ustavne i zakonske nadležnosti predsednika“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rezolucija je izglasana sa 100 glasova „za“ i sedam „protiv“

Iz vladajuće Socijalističke partije čiji je lider albanska premijer Edi Rama nisu rekli da li će nastaviti sa zahtevom za smenu predsednika te države, kao što su najavili prethodno, nakon što je Meta saopštio odluku o otkazivanju uredbe.

Premijer Edi Rama insistira da se lokalni izbori održe onako kako je bilo planirano, kako bi se sprečilo da se politička ucena opozicije iskoristi za raspisivanje i prevremenih parlamentarnih izbora, što je jedan od osnosnih uslova opozicije.

Obaračajući se u parlamentu, Rama je rekao da je čin predsednika Mete „brutalan, neogovoran i nepodnošliv“.

„Ilir Meta je izgubio pravo da ostane u kancalariju predsednika“, rekao je on dodajući da ne postoji ništa što bi odložilo održavanje izbora 30. juna.

Meta je bivši lider socijalista koji je postao predsednik pomoću glasova vladajuće stranke. Tokom izbora je vodio malu stranku Socijalistički pokret za integraciju koja je sada u opoziciju i koju vodi njegova supruga.

Albanska ujedinjena opozicija vodi kontinuirane proteste od sredine februara, optužjući vladu za povezanost sa organizovanim kriminalom i zahtevajući prevremene parlamentarne izbore.

Rama je rekao da su protesti ugrozili izglede zemlje za početak pregovora o učlanjenju u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.