Albanski parlament izglasanom rezolucijom kritikovao šefa države

Izvor: Beta, 13.Jun.2019, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski parlament izglasanom rezolucijom kritikovao šefa države

Albanski parlament izgasao je danas rezoluciju u kojoj se kritikuje pokušaj predsednika države Iljira Mete da otkaže lokalne izbore, i ocenjuje kao protivustavan.Predsednk Meta u subotu je rekao da otkazuje lokalne izbore zakazane za 30. jun navodeći da strahuje da će glasanje biti nedemokratsko bez učešća opozicije koja mesecima na ulicama sistematski protestuje protiv vlasti, uz sukobe s policijom i drugo nasilje.Rezolucija danas izglasana u Skupštini konstatuje da je taj Metin potez potpuno nevažeći i da prevazilazi ustavna i pravna ovlašćenja predsednika.Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, i sedam protiv, i predstavlja test za vladajuće Socijaliste koji imaju ugodnu većinu u parlamentu ali nedovoljno veliku da smene predsednika Metu.Socijalisti nisu rekli da li će nastaviti da traže smenjivanje Mete, kao što su radili ranije ove nedelje kada je albanski predsednik izdao ukaz o otkazivanju izbora.Premijer Edi Rama kaže da će lokalni izbori biti održani kao što je predvidjeno da bi se sprečilo da se politička ucena koristi za sazivanje prevremenih parlamentarnih izbora.Obraćajući se danas poslanicima Rama je rekao da smatra da je čin predsednika Mete "brutalan, neodgovoran i nepodnošljiv"."Iljir Meta je izgubi pravo da ostane u predsedničkoj kancelariji. Ništa nas neće poljuljati od održavanja izbora 30. juna", rekao je Rama. Meta ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

DONETA ODLUKA Albanski parlament usvojio rezoluciju kojom OSUĐUJE ODLUKU METE

Izvor: Blic, 13.Jun.2019

Albanski parlament izglasao je danas rezoluciju, na predlog vladajuće Socijalističke partije, kojom se kritikuje i ocenjuje kao neustavna odluka predsednika Ilira Mete da odloži lokalne izbore u toj zemlji zakazane za 30. juna, prenosi Asošijejted pres.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.